Убавото лице на неандерталецот кој умрел пред 56.000 години ја открива „помеката страна“ на сега веќе исчезнатиот вид

Истражувачите го реконструирале лицето на човек кој живеел пред 56.000 години користејќи скелетни остатоци пронајдени пред 115 години во Франција, откривајќи старец со долга брада.

 

 

 

Бразилски графички експерт кој е коавтор на студијата, користел компјутеризирана томографија (КТ) на древниот череп и ги споредил со човечки черепи во базата на податоци со слични мерења за да ги пополни празнините. Фосилот сугерира дека тој боледувал од тешка пародонтална болест, инфекција на непцата пронајдена кај цицачите, за која експертите веруваат дека „може да биде еден од првите документирани случаи на прелевање на зоонозни заразни болести“.
На прашањето дали неандерталецот е „убав“, коавторот Сицеро Мораес, бразилски графички експерт, изјави: „Интересно, ова (неандерталецот) е второ приближување дека луѓето „се заљубуваат“, првата беше „вампирот“ од Челаковиќ“.

 

 

 

Неандерталците биле вид кој живеел заедно со луѓето пред десетици илјади години и биле многу слични по изглед и големина, но генерално биле ниски и мускулести. Овој примитивен роднина на луѓето постоел пред околу 100.000 години – поголемиот дел од тоа време заедно со луѓето и се размножувал со нив – пред да исчезне пред околу 40.000 години.

Черепот, пронајден во La Chappelle-aux-Saints во 1908 година, се одликува со речиси целосна мандибула и краниум за кои експертите утврдиле дека „покажува многу „класични“ особини на неандерталците, вклучувајќи големи и густи веѓи; широка назална бленда; долг и јајцевиден форамен магнум; релативно рамна кранијална основа (наспроти современите луѓе); мали мастоидни процеси; долг и спуштен череп; и големи образи“.
Фосилот често се нарекува „старец“ затоа што боледувал од тешка пародонтална болест и дегенерација на зглобовите или артритис.

„Способноста на овој поединец да преживее такви тешки заболувања покажува дека веројатно имал помош од други“.

 

 

 

Овој череп му помогна на тим меѓународни истражувачи да го вратат времето за да видат како можеби изгледал неандерталецот.

Авторот Сицеро Мораес, бразилски графички експерт изјави: „Генериравме две слики, една пообјективна само со биста во тон на сепија без коса и друга пошпекулативна и шарена со брада и коса. Оваа слика покажува колку неандерталците биле слични на нас, но во исто време биле различни, со поочигледни особености како што е отсуството на брадата, на пример.

„И покрај тоа, невозможно е да не се погледне сликата и да не се обиде да замисли каков бил животот на таа личност пред илјадници години“.
Реконструкцијата на „старецот“ во голема мера се разликува од друг портрет на неандерталецот споделен во 2021 година на човек наречен Кријм, кој живеел и умрел пред 70.000 години и имал интересно обезличување на лицето.

 

 

Кријн, млад човек со „прилично цврста градба“ во моментот на смртта, имал видлива грутка над десната веѓа – резултат на мал тумор.

Овој конкретен тумор никогаш досега не бил виден меѓу остатоците од неандерталците и веројатно би предизвикал Кријн да има болка, оток, главоболки, па дури и напади, тврдат научниците. Но, и покрај тоа што би бил болен израсток од туморот, Кријн бил реконструиран со весела насмевка.

За време на неговиот живот, Кријн живеел во Догерленд, древен копнен мост што ја поврзувал Британија со остатокот од Европа пред повеќе од 50.000 години.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *