Уметноста е уникатен човечки чин – па, кои се секојдневните придобивки од создавањето уметност?

Кога размислувате за зборот „уметност“, што ви паѓа на ум? Детско уметничко дело закачено за фрижидерот? Омилен уметник чие дело секогаш инспирира? Апстрактна уметност која е тешко да се разбере?

Уникатниот човечки атрибут на креативноста

Иако секој има свој концепт за тоа што ја дефинира уметноста, едно нешто е универзално точно: Креативноста е дефинирачка карактеристика на човечкиот вид.

Како тоа? Па, човечкиот мозок не се компјутери кои обработуваат податоци. Тие се биолошки машини за предвидување кои ја перципираат околината преку сеќавањата и сетилата, со капацитет да ги користат тие информации за да замислат веродостојни идни сценарија.

 

 

 

Овие вродени способности за предвидување и имагинација се извор на способностите на човештвото да преживее и да напредува – бидејќи самоизразувањето е сигурносен вентил кој ни помага да се справиме со неизвесноста. Уметноста може да ни помогне на сите да го практикуваме овој имагинативен мускул на корисен начин.

Наизглед обичните секојдневни активности можат да обезбедат можности за искористување на нечија природна креативност и имагинација: собирање оброк од остатоците, изнаоѓање алтернативен пат до работа, танцување како одговор на слушање песна или засадување и негување градина.

Ова е делумно затоа што креативноста ги активира патиштата за наградување во мозокот. Користењето на рацете и телата за да се изразиме, ги активира допаминските патишта и ни помага да се чувствуваме добро. Допаминот е нервен гласник кој е поврзан со чувство на надеж, достигнување или награда. Нашиот мозок е поврзан да лачи хормони за добро чувство секогаш кога се движиме, создаваме нешто или се занимаваме со било каков вид на експресивна активност.

Искористувањето на креативните ресурси во себе е едно од најпотценетите семиња на благосостојба во светот.

Улогата на уметничката терапија

Со оглед на интегралната улога на уметноста во нашите животи, има смисла дека правењето уметност може да им помогне на луѓето да се справат со транзициите, неволјите и траумите, како што се стресот од пубертетот, смртта на некој близок или доживувањето сериозна болест.

 

 

Според едно глобално истражување, 1 од 2 луѓе ќе доживее предизвик поврзан со менталното здравје во текот на својот живот, без разлика дали станува збор за животни предизвици, генетски предиспозиции или комбинација од двете. Тука може да помогне уметничката терапија. Уметничката терапија е регулирана професија за ментално здравје во која клиничките психотерапевти со обемна клиничка обука нудат психотерапија на пациенти со дијагностицирани потреби за ментално здравје.

Потеклото на уметничката терапија се навраќа на обидите за лекување на војници кои се бореле со посттрауматски стрес за време на двете светски војни во 20 век. Денес постојат докази дека трауматските искуства имаат тенденција да се складираат како звуци, слики и физички сензации во мозокот. Кога некому му недостасуваат зборови за да ги обработи овие искуства преку традиционалната терапија со разговор, уметничката терапија може да обезбеди индиректен начин за изразување и екстернализирање на тие чувства и спомени.

Како да ја внесете креативноста во секојдневниот живот

За оние кои се нови во истражувањето на уметноста како креативна потрага или поради благосостојба, ангажирањето во креативни активности започнува со ослободување од нереалните очекувања. Да се ​​биде креативен не е да се стане познат уметник или дури и просечен. Станува збор за тоа да си дозволиме да ги свиткаме креативните мускули што сите ги имаме и да уживаме во сите сетилни и емоционални аспекти на замислувањето.

 

 

Следно, размислете за активности кои ве натерале да се чувствувате слободни да истражувате кога сте биле дете. Дали сакавте да пеете, да играте на отворено, да танцувате, да измислувате драми или да пишувате мали приказни? Дозволете си да се препуштите на сите овие креативни определби што ве натерале да се чувствувате опуштено и радосно.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *