Уште еден мистериозен монолит што потсетува на „2001: Одисеја во вселената“: уметничка инсталација или порака од иднината?

Во пустината во близина на Лас Вегас е откриено нешто што повторно го остави светот збунет. За време на операцијата за пребарување и спасување на полициската управа во Лас Вегас, монолитот бил пронајден како сам стои меѓу песоците, како некој да го заборавил.

 

 

Овој висок правоаголник со површина на огледало што ги рефлектира сончевите зраци е најновото во низата слични откритија кои покренуваат се повеќе прашања отколку што одговараат. Од Велс до Јута, од Калифорнија до Романија и британскиот остров Вајт, овие монолити се појавуваат на најнеочекуваните места, оставајќи зад себе само мистерии.

Сличноста со монолитите од култното дело на Артур Кларк „2001: Одисеја во вселената“ и неговата филмска адаптација на Стенли Кјубрик не може, а да не ја возбуди имагинацијата. Но, што значат тие? Дали е ова создавање на еден уметник кој сака да го обедини светот околу една заедничка мистерија или резултат на заедничките напори на неколку талентирани поединци?

Засега, одговорите се скриени, како и вистинската цел на овие монолити. Можеби нè принудуваат да погледнеме подалеку од нашиот секојдневен свет и да размислуваме за повеќе, но можно е и тоа да е нивната вистинска порака.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *