Вака треба да се храниме и денес: Познатата диета на Медитеранот била причината за здравје и долговечност кај луѓето уште пред 4000 години

Дури и пред 4.000 години, луѓето во Медитеранот знаеле што е добро за нив. Една нова студија покажа дека древните Сиријци јаделе слично на она што ние сега го нарекуваме медитеранска исхрана, која денес се смета за виновник за многубројните здравствени придобивки.
„Старата фраза „ти си тоа што го јадеш“ навистина е точна овде“, изјави археолошкиот хемичар од Универзитетот во Лувен, Бенџамин Фулер.

 

 

 

Истражувачите користеа големи збирки на податоци од мерења на археолошки изотопи за да ја испитаат историјата на населбите на Тел Твеини во Сирија. За време на бронзеното и железното време, оваа локација била главно пристаниште за Угаритското Кралство. Податокот вклучува мерења на изотоп од 410 растителни семиња, како и 16 човечки и 210 други животински коски, кои се протегаат од 2600 до 333 п.н.е.

Релативно ниските нивоа на изотопи на азот 15 измерени во посмртните останки на луѓето укажуваат на нивното повремено консумирање месо, што сугерира дека жителите на Тел Твеини се потпираат на своите домашни животни најмногу за работа, млеко и волна. Помеѓу 2000 и 1600 година п.н.е., се чини дека нивната исхрана се состоела главно од цели зрна, овошје и зеленчук, вклучувајќи изобилство маслинки и грозје.

„Човечката исхрана била релативно ниска со животински протеини и се чини споредлива со она што денес се смета за типична медитеранска диета која се состои од леб (пченица/јачмен), маслинки, грозје, млечни производи и мали количини месо“, пишуваат Фулер и неговите колеги.
Иако нивното потпирање на потрошувачката на растенија можеби се појавило од потреба, ослободувајќи ги нивните животни за други намени, односот на месото со овошјето, житарките и зеленчукот сè уште се покажува како најздрава опција денес , и за нашата сопствена и за животната средина.

Високите нивоа на изотопи на јаглерод 13 во зачуваните семиња сугерираат дека посевите на Тел Твеини биле добро негувани и наводнувани во текот на историјата на локацијата. Употребата на животинско ѓубриво би ги објаснила и високите нивоа на изотопи на азот 15 кои се наоѓаат во растенијата.

 

 

Онаму каде што исхраната на популацијата на Тел Твини се оддалечува од онаа на луѓето во Медитеранот денес е тоа што и покрај тоа што се на помалку од два километри од брегот, и покрај големата разновидност на риби кои се пронајдени во Тел Твеини, луѓето таму не јаделе многу храна од морето. Ниту, пак, јаделе многу од другите водни патишта.

Членовите на древното општество сигурно можеле да произведат доволно храна од нивните култури, што покажува дека нивната земја била плодна. Ова е во корелација со познатото производство на маслиново масло во регионот.

„Ископувањата на локацијата покажуваат дека производството на маслиново масло станало главна економска активност на Тел Твеини и инсталации поврзани со оваа активност можеле да се најдат во секоја куќа за време на железното време“, објаснуваат Фулер и тимот.
„Можеме да заклучиме дека жителите на Тел Твеини многу добро се справувале со зголемената сушност во овој период, а во повеќето случаи дури и подобро отколку во другите современи населби“, велат истражувачите.

Овие наоди откриваат дека исхраната слична на Медитеранот помогнала да се одржи човештвото со милениуми.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *