„Ватикан е ризница на паранормално знаење што постои со векови“: Истражувачите бараат информации за НЛО и други паранормални феномени во архивите на Ватикан

Се верува дека Ватикан има огромен број ретки документи кои се однесуваат на необјаснети појави.

Во длабочините на Апостолскиот архив на Ватикан, меѓу километарските полици, се наоѓа една од најмистериозните збирки во светот. Во ходниците под Ватикан има илјадници документи, од ракописи до претседателски пораки, а можеби и индиции за необјаснети феномени.

Историчарите и истражувачите со години се обидуваат да добијат пристап до овие богатства на знаење. Неодамна, ним им се придружија застапниците за откривање на НЛО и истражувачите на паранормални состојби кои бараат историски докази за средби со непознатото.

„Историскиот запис е преполн со референци за натприродни настани“, вели авторката и професорка по религиозни студии Дајан Волш Пасулка. „Но, дури и во Ватикан не знаат од каде да ја започнат потрагата. Одговорите можеби лежат токму под нивните нозе“.

Во тек се напори за дигитализирање на архивите, но приоритетите на архиварите често не се совпаѓаат со интересите на истражувачите на необичното.

„Тие брзаат да го зачуваат она што мислат дека е важно, но многу од прашањата што ги загрижувале калуѓерките во 1800-тите остануваат нерешени“, додава Пасулка.

Професорот по медицина Хари Нолан од Универзитетот Стенфорд, исто така, изрази интерес за архивата.

„Ватикан веројатно го има најстариот библиотечен систем на паранормално или натприродно знаење“, рече тој. „[Тоа] има аура на мистицизам и чувство на длабока вистина што ако само знаете како да ја читате, можете да ја извлечете оваа информација“.

„Ватикан е ризница на паранормално знаење што постои со векови“, велат истражувачите. „Постои чувство дека ако научиш да читаш меѓу редови, можеш да ја откриеш вистината“.

Времето ќе покаже дали Ватикан ќе дозволи пристап до неговите тајни, но едно е јасно: интересот за овие документи и можноста да се откријат нови поглавја од човечката историја продолжуваат да привлекуваат истражувачи од целиот свет.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *