Вечера без мака – Паста алфредо со пилешко: Лесно, брзо и толку кремасто што ќе ги заборавите сите комплицирани рецепти!
Сакате совршено италијанско јадење за кое не ви требаат скапи состојки, а ќе го подготвите со она што секогаш го имате по дома? Паста со пилешко и алфредо сос е вашето спасение! Ова јадење е толку едноставно и префинето што еднаш кога ќе го пробате, ќе го подготвувате секоја недела. Ви ги откриваме сите тајни и совети за да добиете најкремаст сос – секој пат!

Содржина:
- Се што ви треба – основни состојки од вашиот фрижидер и оставата
- Пилешко совршено за минути – крцкаво, сочно и мирисно
- Трикот за алфредо сос без грутки и без стрес: Кремаст, совршен секој пат!
- Пастата, крем сирењето и пармезанот се тајната тројка за магичен сос
- Финалето: Совршено соединета паста и сос
Се што ви треба – основни состојки од вашиот фрижидер и оставата
За овој рецепт не ви требаат скапи и редок вкусни производи. Потребни ви се само пилешко, млеко, крем сирење, пакетче шпагети (или било паста), малку пармезан, зачини и растително масло.
Список на главни состојки:
– пилешки филе
– млеко
– крем сирење
– шпагети (или таглијатели/фетучини)
– пармезан
– путер
– растително масло
– лук
– брашно
– италијански зачини
– сол и црн пипер
– мускатно оревче
– свеж магдонос

Пилешко совршено за минути – крцкаво, сочно и мирисно
Пилешкото филе се сече на мали парчиња, се суши со салфетка, се зачинува со сол, црн пипер и италијански билки. Се запржува на растително масло додека не добие златна кора.
Додека тоа се пржи, ставете вода за пастата да се загрее.

Трикот за алфредо сос без грутки и без стрес: Кремаст, совршен секој пат!
Извадете го пилешкото од тавата и растопете парче путер. Здробете еден чешне лук, исечете го на тенки листови и пржете го на путер само половина минута. Додајте брашно и продолжете да пржите уште половина минута.
Најважниот чекор: Намалете на најтивок оган и полека почнете да додавате загреано млеко, мешајќи постојано за да нема грутки. Додајте мускатно оревче по вкус.

Пастата, крем сирењето и пармезанот се тајната тројка за магичен сос
Во сосот додајте крем сирење, растопете и измешајте додека да стане сосема еднолично. Пармезанот изрендајте го ситно и додадете го во сосот – оставете да се растопи. Вратете го пилешкото во сосот и гответе се заедно уште две минути.
Во меѓувреме сварете ја пастата само половина од времето што стои на пакетот. Не ја цедете целата вода – оставете околу 100 мл.

Финалето: Совршено соединета паста и сос
Ставете ја полусварената паста во тавата со сосот и добро промешајте – сосот треба целосно да ја обвива. Ако чувствувате дека преливот е густ, едноставно додадете малку од водата во која се варела пастата.
Готово! Паста со пилешко и алфредо сос како од ресторан, а за неколку чекори и од вашиот фрижидер. Украсете со свеж магдонос и уживајте веднаш, додека сè е топло и неодоливо!


I¦ll right away seize your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me understand in order that I may just subscribe. Thanks.
Коментирај анонимно