Вечната дилема: Американска или италијанска пица — која е повкусна?
Пицата одамна не е само обично брзо јадење, туку вистински дел од секојдневната трпеза ширум светот. Дали класиката од Италија или иновативната американска варијанта е вистинскиот избор за вашето непце?

Содржина:
Пица: Од древниот Рим до денешната глобална слава
Пицата потекнува уште од времето на античкиот Рим, кога римските легионери јаделе лепиња од бело безквасно тесто со варен грав и месо. Со текот на времето, ова едноставно јадење еволуирало и ја освоило Италија – а потоа и целиот свет. Денес, пицата е симбол на италијанската гордост и меѓународен гастрономски феномен.

Италијанската пица: Уметност на едноставноста и автентичноста
Постојат бројни видови и форми на италијанската пица, но сите се обединети околу неколку основни правила: се користи брашно од тврда пченица, тестото е исклучиво тенко, задолжително се користи маслиново масло, а доматите и маслинките се составен дел од секој рецепт. Италијанската пица е со малку фил, ниска калорична вредност, но специфичен и незаборавлив вкус. Единствен недостаток е тврдата кора, што може да биде проблем за постарите луѓе или оние со чувствителни непца.

Американската пица: Големина, меко тесто и изобилство на филови
Американската пица се разликува драстично по својот изглед и вкус. Иако ја донеле италијанските емигранти, во Америка пицата добила нов идентитет: многу поголема димензија, меко тесто со квасец, трипати повеќе фил и посебен сос од мајонез и кечап. Американците најмногу сакаат шунка и сирење, а поретко морски плодови или моцарела. Американската пица е вистинска калорична бомба и често се смета за целосен оброк.
Изборот е ваш: Тенко и едноставно или густо и богато?
Во светот на пиците нема погрешен избор: некој повеќе сака тенко и неколу калорично, друг посакува дебел слој сирење и шунка. Италијанска или американска — сè зависи од вашиот вкус и расположение. Најубавото е што денес, секој може да одбере совршена пица по свој рецепт!

Неам ја пробано терористичката пица,ама на двапати шо имам одено до Италија мислам дека нема дилема.
Плус глеај, победуват на светско ниво Жабарите какви такви ама пицата и пастата са и топ.
Americka picq ne ni postoi, ova americka pica vi e isto kako da posete americki ajvar.
Американска Пица или
Американ Пуси,
Розова, може и со фил(ботокс),
Напудрена со кечап и други додатоци,
Чизирана на свежата млада шунка,
Кога ја јадеш, рачно на образите останува бело, брашно и прекрасно изгледа.
Коментирај анонимно