Вечната дилема: Американска или италијанска пица — која е повкусна?

Пицата одамна не е само обично брзо јадење, туку вистински дел од секојдневната трпеза ширум светот. Дали класиката од Италија или иновативната американска варијанта е вистинскиот избор за вашето непце?

Вечната дилема: Американска или италијанска пица — која е повкусна?

Пица: Од древниот Рим до денешната глобална слава

Пицата потекнува уште од времето на античкиот Рим, кога римските легионери јаделе лепиња од бело безквасно тесто со варен грав и месо. Со текот на времето, ова едноставно јадење еволуирало и ја освоило Италија – а потоа и целиот свет. Денес, пицата е симбол на италијанската гордост и меѓународен гастрономски феномен.

Пица: Од древниот Рим до денешната глобална слава

Италијанската пица: Уметност на едноставноста и автентичноста

Постојат бројни видови и форми на италијанската пица, но сите се обединети околу неколку основни правила: се користи брашно од тврда пченица, тестото е исклучиво тенко, задолжително се користи маслиново масло, а доматите и маслинките се составен дел од секој рецепт. Италијанската пица е со малку фил, ниска калорична вредност, но специфичен и незаборавлив вкус. Единствен недостаток е тврдата кора, што може да биде проблем за постарите луѓе или оние со чувствителни непца.

Италијанската пица: Уметност на едноставноста и автентичноста

Американската пица: Големина, меко тесто и изобилство на филови

Американската пица се разликува драстично по својот изглед и вкус. Иако ја донеле италијанските емигранти, во Америка пицата добила нов идентитет: многу поголема димензија, меко тесто со квасец, трипати повеќе фил и посебен сос од мајонез и кечап. Американците најмногу сакаат шунка и сирење, а поретко морски плодови или моцарела. Американската пица е вистинска калорична бомба и често се смета за целосен оброк.

Изборот е ваш: Тенко и едноставно или густо и богато?

Во светот на пиците нема погрешен избор: некој повеќе сака тенко и неколу калорично, друг посакува дебел слој сирење и шунка. Италијанска или американска — сè зависи од вашиот вкус и расположение. Најубавото е што денес, секој може да одбере совршена пица по свој рецепт!

  • Абе гле напиша:

    Неам ја пробано терористичката пица,ама на двапати шо имам одено до Италија мислам дека нема дилема.
    Плус глеај, победуват на светско ниво Жабарите какви такви ама пицата и пастата са и топ.

  • Rade напиша:

    Americka picq ne ni postoi, ova americka pica vi e isto kako da posete americki ajvar.

  • Мико напиша:

    Американска Пица или
    Американ Пуси,
    Розова, може и со фил(ботокс),
    Напудрена со кечап и други додатоци,
    Чизирана на свежата млада шунка,

    Кога ја јадеш, рачно на образите останува бело, брашно и прекрасно изгледа.

  • Коментирај анонимно

    Напиши одговор на Мико Откажи одговор

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *