Вештачката интелигенција ги предвиде глобалните последици од војната во Израел

Настаните на Истокот стануваат сè позлобни; вештачката интелигенција на Google, наречена Бард, прави алармантни предвидувања за целиот свет.

На прашањето како ова може да заврши, вештачката интелигенција издаде застрашувачко предупредување засновано на четири клучни фактори кои може да имаат негативно влијание врз глобалната стабилност.

Според податоците дадени од Бард, ситуацијата во земјите може да доведе до последици кои ќе се шират низ целата планета. Овие фактори вклучуваат:

 

Регионална нестабилност

Веќе нестабилниот Блиски Исток може да западне во хаос, што ќе доведе до зголемени непријателства и екстремизам низ целиот свет.

Бегалска криза

Можното раселување на стотици илјади луѓе може да предизвика глобална бегалска криза, што ќе изврши дополнителен притисок врз соседните земји и ќе ја интензивира политичката криза.

Економско влијание

глобалната економија, исто така, може да биде погодена од зголемувањето на цените на нафтата и нарушувањето на трговските односи.

Религиозни конфликти

Војната може да ги зголеми конфликтите меѓу муслиманите и Евреите ширум светот, што може да доведе до реперкусии врз независноста и религиозна основа.

Иако ова е само прогноза, исходот на конфликтот зависи од неговото времетраење и сериозност. Бард, исто така, повика на мирно решение кое е фер и за Израелците и за Палестинците, посочувајќи ја сложената историја на овој конфликт и недостатокот на едноставно решение.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *