Вештачката интелигенција го ХАКИРАЛА оперативниот систем на човечката цивилизација? И дали човештвото ќе дозволи да биде изманипулирано?

Стравот од вештачка интелигенција го прогонува човештвото уште од самиот почеток на компјутерската ера. Досега овие стравови се фокусираа на машини кои користат физички средства за убивање, поробување или замена на луѓе. Но, во текот на изминатите неколку години се појавија нови (AI) алатки кои го загрозуваат опстанокот на човечката цивилизација од неочекуван правец. Вештачката интелигенција има стекнато извонредни способности да манипулира и генерира јазик, без разлика дали со зборови, звуци или слики. Со тоа го хакираше оперативниот систем на нашата цивилизација.

 

 

 

Јазикот е материјалот од кој е направена речиси целата човечка култура. Човековите права, на пример, не се впишани во нашата ДНК. Наместо тоа, тие се културни артефакти што ги создадовме раскажувајќи приказни и пишувајќи закони. Боговите не се физичка реалност. Наместо тоа, тие се културни артефакти што ги создадовме со измислување митови и пишување свети списи. Парите, исто така, се културен артефакт. Банкнотите се само шарени парчиња хартија, а во моментов повеќе од 90% од парите не се ни банкноти – тоа се само дигитални информации во компјутерите. Она што им дава вредност на парите се приказните што ни ги кажуваат банкарите, министрите за финансии и гуруата за криптовалути.

Сем Бенкмен-Фрид, Елизабет Холмс и Берни Медоф не беа особено добри во создавањето вистинска вредност, но сите тие беа исклучително способни раскажувачи. Што би се случило кога нечовечката интелигенција ќе стане подобра од просечниот човек во раскажување приказни, компонирање мелодии, цртање слики и пишување закони и списи? Кога луѓето размислуваат за „Chatgpt“ и другите нови алатки за (AI), честопати ги привлекуваат примери како што се училишните деца кои користат вештачка интелигенција за да ги напишат своите есеи.

Што ќе се случи со училишниот систем кога децата ќе го направат тоа? Но, ваквото прашање ја промашува големата слика. Заборавете на училишните есеи. Размислете за следната американска претседателска трка во 2024 година и обидете се да го замислите влијанието на алатките за (AI) што може да се направат за масовно производство на политичка содржина, приказни за лажни вести и списи за нови култови. Во последниве години, култот „qAnon“ се спои околу анонимните онлајн пораки, познати како „q drops“. Следбениците ги собраа, почитуваа и ги толкуваа овие „q“ поими како свет текст. Иако според нашите знаења, сите претходни „q“ поими беа составени од луѓе, а ботовите само помогнаа да се шират, во иднина би можеле да ги видиме првите култови во историјата чии почитувани текстови биле напишани од нечовечка интелигенција.

Религиите низ историјата тврдат дека нивните свети книги не се човечки извор. Наскоро тоа може да биде реалност. На попрозаично ниво, наскоро би можеле да се најдеме себеси како водиме долги онлајн дискусии за абортусот, климатските промени или руската инвазија на Украина со ентитети за кои мислиме дека се луѓе – но всушност не се. Уловот е што е крајно бесмислено за нас да трошиме време обидувајќи се да ги смениме декларираните мислења на тој бот, додека тој може да ги усоврши своите пораки толку прецизно што има добри шанси да влијае на нас.

Преку своето владеење на јазикот, тој може дури и да формира интимни односи со луѓето и да ја искористи моќта на интимноста за да ги промени нашите мислења и погледи на светот. Иако нема индикации дека вештачката интелигенција има некаква свест или свои чувства, за да се поттикне лажна интимност со луѓето, доволно е ако (AI) да може да ги натера да се чувствуваат емоционално приврзани за него.

Во јуни 2022 година, Блејк Лемоин, инженер на „Google“, јавно тврдеше дека четботот „Ламда“, на кој тој работел, станал чувствителен. Контроверзното тврдење го чинеше неговата работа. Најинтересното нешто во оваа епизода не беше тврдењето на г-дин Лемоин, кое веројатно беше лажно. Наместо тоа, тоа беше неговата подготвеност да ја ризикува својата профитабилна работа за доброто на тој четбот. Ако тој може да влијае на луѓето да ги ризикуваат своите работни места заради тоа, што друго би можело да ги поттикне да прават?

Во политичката битка за умови и срца, интимноста е најефикасното оружје, а тој штотуку се здоби со способност за масовно производство на интимни односи со милиони луѓе. Сите знаеме дека во изминатата деценија социјалните медиуми станаа бојно поле за контролирање на човечкото внимание. Со новата генерација на (AI), борбениот фронт се префрла од внимание кон интимност. Што ќе се случи со човечкото општество и човечката психологија додека АИ се бори против АИ во битка за лажни интимни односи со нас, кои потоа може да се искористат за да не убедат да гласаме за одредени политичари или да купуваме одредени производи? Дури и без создавање „лажна интимност“, новите (AI) алатки би имале огромно влијание врз нашите мислења и погледи на светот. Луѓето може да користат еден советник како едношалтерски пророк кој знае се. Не е ни чудо што „Гугл“ е преплашен. Зошто да се мачам да барам, кога можам само да го прашам пророкот?

 

 

 

Индустриите за вести и реклами исто така треба да бидат преплашени. Зошто да читам весник кога можам само да побарам од пророштвото да ми ги каже најновите вести? И која е целта на рекламите, кога можам само да побарам и некој да ми каже што да купам? Па дури и овие сценарија навистина не ја доловуваат големата слика. Она за што зборуваме е потенцијално крајот на човечката историја. Не е крај на историјата, само крај на нејзиниот дел во кој доминира човекот.

Историјата е интеракција помеѓу биологијата и културата; помеѓу нашите биолошки потреби и желби за работи како храна и секс, и нашите културни креации како религиите и законите. Историјата е процес низ кој законите и религиите ја обликуваат храната и сексот. Што ќе се случи со текот на историјата кога тој ќе ја преземе културата и ќе почне да произведува приказни, мелодии, закони и религии?

Претходните алатки како печатницата и радиото помогнаа да се шират културните идеи на луѓето, но тие никогаш не создадоа нови сопствени културни идеи. Вештачката интелигенција е суштински различна. Таа може да создаде сосема нови идеи, сосема нова култура. 

Со милениуми човечките суштества живееле во соништата на другите луѓе. Во наредните децении би можеле да се најдеме како живееме во соништата за вонземска интелигенција. Стравот од АИ го прогонува човештвото само во последните неколку децении. Но, со илјадници години луѓето ги прогонува многу подлабок страв. Отсекогаш сме ја ценеле моќта на приказните и сликите да манипулираат со нашите умови и да создаваат илузии. Како резултат на тоа, од античките времиња луѓето се плашеле да бидат заробени во светот на илузии.

Во 17 век, Рене Декарт се плашел дека можеби некој злонамерен демон го заробува во светот на илузии, создавајќи сè што видел и слушнал. Во античка Грција, Платон ја раскажал познатата Алегорија на пештерата, во која група луѓе цел живот се оковани во пештера, свртени кон празен ѕид. Екран. На тој екран гледаат проектирани различни сенки. Затворениците ги заменуваат илузиите што ги гледаат таму за реалност. Во древна Индија, будистичките и хинду мудреците истакнале дека сите луѓе живеат заробени во Маите – светот на илузиите. Она што вообичаено го сметаме за реалност често се само фикции во нашите сопствени умови. Луѓето можат да водат цели војни, да убиваат други и самите да бидат подготвени да бидат убиени, поради нивното верување во оваа или онаа илузија. Револуцијата на вештачката интелигенција не доведува лице в лице со демонот на Декарт, со пештерата на Платон, со Маите. Ако не внимаваме, би можеле да бидеме заробени зад завесата од илузии, која не би можеле да ја откинеме – па дури и да сфатиме дека е таму. Се разбира, новата моќ на вештачката интелигенција може да се користи и за добри цели. 

Работата на историчарите и филозофите е да укажат на опасностите. Но, секако, тоа може да ни помогне на безброј начини, од изнаоѓање нови лекови за рак до откривање решенија за еколошката криза. Прашањето со кое се соочуваме е како да се увериме дека новите алатки се користат за добро наместо за лошо. За да го направиме тоа, прво треба да ги цениме вистинските способности на овие алатки. Од 1945 година знаеме дека нуклеарната технологија може да генерира евтина енергија за доброто на луѓето – но може и физички да ја уништи човечката цивилизација. Затоа, го преобликовме целиот меѓународен поредок за да го заштитиме човештвото и да се погрижиме нуклеарната технологија да се користи првенствено за добро. Сега треба да се бориме со ново оружје за масовно уништување што може да го уништи нашиот ментален и социјален свет.

 

 

 

Сè уште можеме да ги регулираме новите (AI) алатки, но мора да дејствуваме брзо. Додека нуклеарките не можат да измислуваат помоќни нуклеарни оружја, тој може да направи експоненцијално помоќен од него. Првиот клучен чекор е да се побараат ригорозни безбедносни проверки пред моќните (AI) алатки да бидат пуштени во јавниот домен. Исто како што фармацевтската компанија не може да пушти нови лекови пред да ги тестира и нивните краткорочни и долгорочни несакани ефекти, така и технолошките компании не треба да објавуваат нови алатки за (AI) пред да бидат безбедни. Ни треба еквивалент на Управата за храна и лекови за нова технологија, а ни требаше и вчера.

Зарем забавувањето на јавното распоредување на вештачката интелигенција нема да предизвика демократиите да заостанат зад понемилосрдните авторитарни режими? Токму спротивното. Нерегулираното распоредување ќе создаде социјален хаос, што ќе им користи на автократите и ќе ги уништи демократиите. Демократијата е разговор, а разговорите се потпираат на јазикот. Кога тој го хакира јазикот, може да ја уништи нашата способност да водиме значајни разговори, а со тоа да ја уништи демократијата.

Штотуку наидовме на вонземска интелигенција, овде на Земјата. Не знаеме многу за тоа, освен дека може да ја уништи нашата цивилизација. Треба да го запреме неодговорното распоредување на алатките на вештачката интелигенција во јавната сфера и да го регулираме пред тоа да не регулира нас. Ако разговарам со некого, а не можам да кажам дали е човек или вештачка интелигенција- тоа е крајот на демократијата. Овој текст е создаден од човек. Или не?

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *