Вештачката интелигенција „OpenAI“ под закана од тужби од страна на познати писатели, поради прекршување на авторските права

Возбудата во книжевниот свет продолжува бидејќи Здружението на автори и 17 истакнати писатели, меѓу кои Џонатан Френзен, Џон Гришам, Џорџ Р.Р., ќе покрене групна тужба против компаниите за генеративна вештачка интелигенција.
Според жалбата, „OpenAI“ презел дејствија што авторите ги сметаат за повреда на нивните авторски права. Конкретно, компанијата ги користела делата на авторите без нивна дозвола за да ги обучи своите големи јазични модели.

 

 

„Заработката на авторите зависи од делата што ги создаваат. Но, големите јазични модели на „OpenAI“ ја загрозуваат способноста на писателите на научна фантастика да заработат со тоа што ќе му дозволат на секој да создава – автоматски и слободно (или многу евтино) – текст што инаку би им платил на писателите да го создадат“, се вели во тужбата.

Дополнително, авторите изразија загриженост за можноста за создавање изведени дела кои може да бидат поврзани со нивните дела. „OpenAI“, според тужителите, би можел, наместо да користи материјали заштитени со авторски права, да ги обучи своите модели за дела од јавен домен, со што ќе избегне кршење на авторските права.

Овој случај не е прв во серијата тужби против „OpenAI“. Претходно, писателот Мајкл Чабон и други автори, исто така, ја обвинија компанијата дека ги користи нивните книги за предавање вештачка интелигенција. Слични жалби поднеле и Сара Силверман, Кристофер Голден, Ричард Кадри, Пол Трембли и Мона Авад.

 

 

 

Вреди да се напомене дека не само „OpenAI“, туку и други компании кои работат во областа на генеративната вештачка интелигенција се соочуваат со слични тужби. Дури и „Мајкрософт“, кој го финансира OpenAI, рече дека ќе обезбеди правна заштита за комерцијалните корисници на неговата услуга „Copilot AI“ доколку бидат тужени за прекршување на авторските права.

Како што ситуацијата продолжува да се развива, овој случај може да има големо влијание врз идната употреба на вештачката интелигенција за учење од литературни дела. Прашањето за рамнотежа помеѓу иновациите во областа на вештачката интелигенција и заштитата на авторските права останува релевантно и бара сериозна дискусија во општеството и судовите.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *