Вештачката интелигенција симулира сценарио на прва СРЕДБА човек со вонземјани

Меѓународен тим на истражувачи ја откри иновативната рамка за вештачка интелигенција наречена „CosmoAgent“, која ги моделира можните интеракции меѓу луѓето и вонземските цивилизации, проценувајќи ги потенцијалните ризици и можности за мирен соживот. Резултатите од студијата беа објавени на серверот за предпечатење arXiv .

Студијата, спроведена со учество на научници од неколку универзитети, претставува значаен чекор во разбирањето на динамиката на меѓуѕвездените интеракции. „CosmoAgent“ користи големи јазични модели за да ги квантифицира траекториите на цивилизациите, нудејќи увид во идните одлуки на критичните точки на раст и заситеност. Оваа рамка ги зема предвид и предупредувањата на д-р Стивен Хокинг во врска со контактот со вонземски видови.

 

 

 

„Не знаеме многу за вонземјаните, но знаеме за луѓето“, рече д-р Хокинг на настан во 2015 година. „Ако се погледне историјата, контактите меѓу луѓето и помалку интелигентните организми често биле катастрофални од нивна гледна точка, а судирите меѓу цивилизациите со напредни и примитивни технологии завршиле лошо за помалку напредните. Цивилизација која чита една од нашите пораки може да биде милијарди години пред нас. Ако е така, тие ќе бидат многу помоќни и можеби нема да видат поголема вредност во нас отколку што гледаме кај бактериите“.

Истражувачите се обидоа да ги испитаат потенцијалните последици од политиките на човештвото кон вонземскиот живот и да развијат стратегии за намалување на ризиците поврзани со сценаријата за прв контакт.

Со моделирање на различни етички парадигми, „CosmoAgent“ има за цел да се осврне на земјоцентричноста, вклучувајќи ги различните космологии, етички кодекси и светогледи што може да ги имаат вонземските цивилизации. Симулациите на „CosmoAgent“ им овозможуваат на цивилизациите да избираат помеѓу криење, борба или соработка врз основа на нивните карактеристики и процеси на одлучување.

 

 

 

„Нашите симулации ги истражуваат потенцијалните интеракции помеѓу различни цивилизации, вклучително и формирање сојузи, конкурентни односи и одговори на непознати закани или можности“, пишуваат истражувачите. „Со моделирање на овие интеракции, добиваме увид во мистериите на постоењето на вонземјаните, комуникацијата, конфликтот и соработката, потенцијално откривајќи важни модели на однесување и давајќи вреден придонес во знаењето за различноста и редот во Универзумот“.

Дополнително, моделот го истражува управувањето со асиметричните информации и влијанието на различните морални гледишта врз интеракцијата на цивилизациите, вклучувајќи го и признавањето дека вонземската цивилизација веројатно има различни светогледи и етички верувања од луѓето.

Со објавувањето на кодот и збирките на податоци на „CosmoAgent“, истражувачите се надеваат дека моделот може да ја постави основата за дискусија и развој на глобални стратегии во случај на потенцијален контакт со вонземски цивилизации. Ова ќе им овозможи на владите, меѓународните организации и научниците посвесно да се подготват за можни сценарија на средби со вонземски форми на живот.

 

  • Kiro stipsa напиша:

    Sredba so “vonzemjani” samo na drugiot svet. Sto bi rekol pokojni Gjorgi Kolozov: “…tamu kaj sto stavaat zar na meo”. Pozdrav i so sreka

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *