(видео) Хуманоиден робот финансиран од ChatGPT напојуван со вештачка интелигенција веќе работи како чувар во САД и ЕВРОПА

Роботот кој би можел да работи како медицинска сестра или шанкер и кој може да подига предмети со рацете слични на луѓе веќе работи во САД, откри извршниот директор на компанијата финансирана од OpenAI, производител на ChatGPT.

Бернт Борнич, извршен директор и основач на 1X, вели дека хуманоидниот робот EVE на неговата компанија работи од април оваа година – и дека оди „подобро отколку што мислевме“.

Тоа е првиот вистински хуманоиден андроид кој најде место на работното место во историјата на човештвото.

Во моментов, роботот работи како чувар на две индустриски локации: за разлика од другите безбедносни роботи, тој има глава, лице, две раце и може автономно да се движи

Чуварите контролираат флота од патролирачки андроиди EVE, кои се направени на две локации во Норвешка и Далас, и ако нешто се случи со една од единиците, тие можат да „влезат“ во телото на андроидот преку виртуелна реалност.

 

Борних се надева дека роботите наскоро ќе најдат работа и како негуватели на стари лица.

„Ние ја имаме оваа голема визија, сакаме да го решиме проблемот со недостигот на работна сила. Имаме начин како да го решиме – но ни требаат многу податоци. Мислам дека ќе имаме сосема поинакво општество, каде што нема да размислуваме за недостиг на работна сила, каде што имаме одржливо создавање енергија што може да се претвори во кој било производ и услуга. Можеме да стигнеме таму за пет години, ако не наидеме на блокади по патот. Тоа ќе биде возбудлива иднина“

 

Роботи кои не се хуманоиди – налик на човечки облик – се продаваат за безбедносни цели со години.

Тие вклучуваат К5 во облик на јајце, направен од Knightscope со седиште во Калифорнија и роботот со две тркала направен од старт-ап Ascento кој патролирал во железничките складишта во Швајцарија.

 

 

Но, за разлика од другите, новиот хуманоиден робот има манипулатори – еден вид роботска рака – кои му овозможуваат да ги отвора вратите, прозорците и да зема предмети.

„Претходните генерации на андроиди работеа во лабораторија, но не и во реалниот свет. Со нашите чувари решаваме вистински проблем и им даваме услуга што е поквалитетна и подостапна“.

 

 

Компанијата веќе работи на алтернативен робот – наречен NEO – кој би бил двоножен и ќе оди како човек. Во моментов, 1,1 милион луѓе работат како чувари во САД. Компанијата започна во 2015 година и има две канцеларии; еден во Мос, Норвешка и еден во Далас, а секој месец се произведуваат 10 роботи EVE.

Андроидите исто така се тестирани во пилот шеми во малопродажбата, логистиката и здравствената заштита, вели Борних – но компанијата одлучи да ги стави на прво место како чувари.

Лансирањето на роботите на компанијата како чувари го стави 1X – претходно познат како Халоди – пред Тесла на Илон Маск.

Компанијата вредна 564 милијарди долари, исто така, работи на сопствен хуманоиден робот кој би бил сличен на EVE и беше откриен во видео оваа недела, но допрва треба да биде претставен во реалниот свет.

 

 

Роботот EVE е контролиран од човечки чувари преку виртуелна реалност – но може сам да патува наоколу, па дури и да ги отвора вратите и да вози лифтови, користејќи ги своите роботски „раце“. Роботот Eve има ЛЕД „лице“ што може да покажува реакции на луѓето, а операторите можат да „зборуваат“ преку роботот.

 

Борнич вели дека компанијата работи и на јазични модели за да може роботот да презема команди.

„Можете да кажете: „Ти си робот, еве ги твоите задачи за денес. Земете нешто, поминете низ вратата и подигнете го. Или доколку помага на стари лица, да му речете „Затвори го прозорецот. И роботот всушност ги извршува овие задачи во реалниот свет и разбира како се извршуваат овие задачи. Тоа е прилично магично. Ние имитираме како се движи природата и како животните комуницираат со нивната околина. Ги користиме овие синтетички јажиња кои се многу слични на мускулите кои ги влечат тетивите. Ова ни овозможува да бидеме способни и силни, но сепак многу безбедни“.

 

Следната генерација на роботи ќе работи во потпомогнато живеење, грижа за стари лица и други лица, вели Борних.

Борних вели: „Роботите не се само нешто што прави труд, туку и нешто што ви помага како придружник.

Уникатниот пристап што го презема 1X е да проучува како луѓето и животните комуницираат со светот – и да се обиде да го повтори.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.