Виљушката неморална, фудбалот нелегален! 11 факти кои докажуваат дека средновековието е најчудниот период во човековата историја

Сите слушнале за средниот век, но само во општа смисла. Но кога ќе истражите подлабоко ќе посакате да имате временска машина за да погледнете како живееле средновековните луѓе. Само еден средновековен робот вреди нешто. Не само што преживеал туку и понатаму функционира. Прочитајте и дознајде не само за него, туку и за други факти на животот во мрачниот век.

 

Животни судени за злосторства

Во Европа од 13 до 18 век животните можеле да бидат кривично гонети. Најчесто тоа биле свињи кои му наштетиле на некој човек, но можеле да се осудат и глувците затоа што го изеле родот или инсектите што им наштетиле на лозјата.

Обвинетите добивале адвокати кои можеле да дадат аргументи во одбрана на нивните штитеници: на пример, во 16 век, адвокатот Бартоломеј Чесини победил во тужба против стаорци кои уништиле залихи јачмен, велејќи дека неговите клиенти не можат да се појават на суд бидејќи тие се плашеле од селските мачки.

 

Облеката се чувала веднаш до тоалетот

Зборот „гардероба“ доаѓа од францускиот „garde de robes“, што значи „заштитник на облеката“. Вообичаено било да се нарече гардероба тоалет во средновековен замок. Во него била обесени облеката, бидејќи се верувало дека мирисот на амонијак ги штити работите од молци и болви.

 

Виљушката се сметала за „алатка на ѓаволот“

Виљушката некогаш се сметала за неморална и нехигиенска. Во 10 век, виљушките веќе биле во употреба на Блискиот Исток и Византиската империја, но кога внуката на византискиот император Марија Аргиропулина во 1004 година донела златни виљушки со два заби во Италија, венецијанските кучиња, навикнати да јадат со раце биле шокирани. Виљушката беше прогласена за „алатка на ѓаволот“ и не се користела во Европа уште 400 години. Лудоста за зашеќерени плодови од 15 век променила сè, бидејќи било незгодно да ги јадат со раце, а виљушката конечно станала знак на добри манири.

 

Жителите од средниот век практикувале „двофазен сон“

Средновековните Европејци го поделиле ноќниот сон на „прв“ и „втор“: легнувале кога се стемнувало, а потоа се буделе 2-3 часа за да си ја завршат работата, а потоа повторно заспивале до утрото. Оваа практика исчезнала дури со почетокот на индустриската револуција на почетокот на 19 век.

 

Жените носеле смела облека, наречена „порти на пеколот“

Во XIV век, најхрабрата облека за тоа време дошла во мода – женско палто. Станува збор за облека без ракави со големи исечоци на страните од пазувите до бутот, што го открива фустанот одоздола. Постои мислење дека страничните дупчиња на облеката се нарекувале дури и „пеколни порти“ затоа што мантилот привлекува несоодветно внимание на женското тело.

 

Во мода биле чевлите со долги прсти

Во 14-тиот и 15-тиот век, пуленот, или краков, станал популарен меѓу Европејците, особено кај мажите. Станува збор за кожени или кадифени чевли со толку долги прсти што понекогаш морале да се врзат за потколениците за да можат да одат. Чорапите на пулеините биле полнети со мов или друг филер за да ја задржат својата форма, а нивната должина морала елоквентно да го демонстрира статусот на сопственикот, па благородништвото не знаело како да се воздржи, натпреварувајќи се во големината на пулените. На крајот, нивната должина морала да биде ограничена со закон.

 

Наместо прашок за перење, користен е течен човечки измет.

Што правел луѓето од средниот век кога прашокот за перење сè уште не бил измислен? Користеле урина како детергент за перење. И да, благодарение на амонијакот што го содржи, ја отстранува нечистотијата и маснотиите и ги прави работите почисти.

 

Луѓето црпеле знаења за животните од бестијарите – книги со чудни описи и илустрации.

 

Во илустрираните бестијари во стих и проза, биле опишани различни животни, главно за морализирачки цели, а самите суштества симболизирале добро или зло. Заедно со хидрите, змејовите и сирените, во бестијарите имало уште побизарни суштества: на пример, бонакон – тоа е вид средновековен бик, суштество со рогови навнатре. Бидејќи неговите рогови биле бескорисни за самоодбрана, се вели дека бонаконот исфрлал големи количества каустичен измет од анусот кај неговите непријатели. Или птицата каладриус ​​што може да го предвиди исходот на болеста.

 

Фудбалот бил нелегален

Во средновековна Европа, не се играло фудбал каков што сме навикнати: правилата биле хаотични, бројот на играчи не бил ограничен, топката била надуена свинска бешика и воопшто немало судии. Оваа игра немала помалку фанови од сега, а имала толку многу врева и врескање што играта постојано била забранета. Но, стрелаштвото било задолжително за сите!

 

Зачините биле вистински луксуз

Зачините поради нивната висока цена биле достапни за неколкумина. Ценети биле шафранот, циметот, зирата, морското оревче и каранфилчето. И црниот пипер бил ценет на исто ниво со златото: бил зачуван и дониран во добротворни цели.

 

Во средниот век имало роботи!

Во средниот век, чудотворните занаетчии дизајнирале механички фигури со часовници, кои биле наречени автомати. Тоа може да биде пеење на птици или лавови кои рикаат. Еден од највпечатливите автомати направени во 1560-тите е монахот што се моли. Тој преживеал до денес и сè уште работи: се движи по подот, ја „мрда“ раката и ја отвора устата во молитва. Авторството му се припишува на познатиот мајстор Хуанело Турријано, кој го создал монахот по наредба на Филип II од Шпанија. Владетелот го наредил во чест на закрепнувањето на неговиот син од тешка болест, а монахот морал постојано да го слави Создателот поради тоа.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.