Вирална фотографија: На денешен ден 1927 е одржана најјаката конференција во историјата. Меѓу сите мажи САМО една жена, знаете која е таа?

Постојано до ден денес се одржуваат илјадници научни конференции ширум светот. Но, оваа конференција е најјаката, би рекле најпаметната конференција во историјата.

Таканаречените Солвејски конференции биле посветени на извонредните истакнати отворени проблеми и во физиката и во хемијата. Тие започнале со историската конференција за физика само со покана во 1911 година, која се смета за пресвртница во светот на физиката и продолжува до ден-денес.

 

Можеби најпознатата конференција е петтата Солвејска конференција за физика, која се одржала од 24 до 29 октомври 1927 година, темата била „Електроните и фотоните“. На оваа 5-та конференција се дискутирало за тогаш новоформулираната квантна теорија. Водечките фигури биле Алберт Ајнштајн и Нилс Бор. Седумнаесет од 29-те присутни биле или станале добитници на Нобеловата награда, вклучувајќи ја и Марија Кири која, единствена жена меѓу нив, доби Нобелови награди во две одделни научни дисциплини.

 

Присутни Алберт Ајнштајн, Нилс Бор, Вернер Хајзенберг, Пол Дирак и Ервин Шредингерќе се најде на листата на првите десет најдобри физичари на сите времиња, во анкетата на водечките физичари за магазинот „Physics World“ во 1999 година.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.