ВИСТИНСКИ БОРЕЦ: Девојче, на кое минатата година и беше дијагностицирана терминална леукемија, сега е без рак откако беше подложена на револуционерна нова генска терапија

Тинејџерка се излечи од својот терминален карцином по првата светска употреба на она што научниците го опишаа како најсофистицираното клеточно инженерство до сега.

Алиса веќе била подложена на хемотерапија и иницијална трансплантација на коскена срцевина – која не успеала да ја отстрани нејзината леукемија.

 

 

Научниците рекоа дека без третманот, нејзиниот единствен следен чекор ќе беше палијативна нега.
13-годишното девојче од Лестер добило базично уредени Т-клетки при првата употреба на базно уредувана клеточна терапија во болницата за деца „Great Ormond Street (GOSH)“.

За еден месец тој отишол во ремисија.

Зборувајќи за експерименталниот нов третман, Алиса рече: „Откако ќе го направам тоа, луѓето ќе знаат што треба да прават, на овој или оној начин, така што тоа ќе им помогне на луѓето – секако дека ќе го направам тоа“.
Овие претходно произведени клетки, од здрав доброволец донатор, биле уредени со помош на нова технологија за да им се овозможи да ловат и убиваат канцерогени Т-клетки без да се напаѓаат едни со други.

 

Т-клетките се вид на бели крвни клетки кои се движат низ телото за да ги пронајдат и уништат неисправните клетки. На Алиса, на која и беше дијагностицирана Т-клеточна акутна лимфобластична леукемија (Т-АЛЛ) во 2021 година и биле дадени сите конвенционални третмани, но болеста се вратила.

Т-АЛЛ е најчестиот карцином кај децата и младите, зафаќајќи 500 секоја година, а стапката на преживување за оние кај кои Т-АЛЛ рецидив е само 10 проценти.

Таа потоа стана првата пациентка запишана на ново клиничко испитување, финансирано од Советот за медицински истражувања, за време на кое ѝ беа дадени универзални Т-клетки CAR (химерички антигенски рецептор) кои беа претходно произведени од здрав доброволец во мај оваа година.

Истражувачите го опишаа базното уредување како хемиско конвертирање на буквите од кодот на ДНК кои носат инструкции за одреден протеин.

Изменетите CAR Т-клетки може да му се дадат на пациентот за брзо да ги пронајдат и уништат Т-клетките во телото, вклучувајќи ги и канцерогените, по што на лицето може да му биде извршена трансплантација на коскена срцевина за да го врати осиромашениот имунолошки систем.
Дваесет и осум дена по третманот, Алиса беше во ремисија и можеше да има втора трансплантација на коскена срцевина.

Се вели дека „добро ѝ оди дома“ додека закрепнува и продолжува со следен мониторинг во болницата.

Професорот Васеем Касим, консултант имунолог во „GOSH“, рече: „Ова е одлична демонстрација за тоа како, со стручни тимови и инфраструктура, можеме да ги поврземе најсовремените технологии во лабораторијата со вистински резултати во болницата за пациентите. Тоа е нашето најсофистицирано клеточно инженерство досега и го отвора патот за други нови третмани и на крајот подобра иднина за болните деца.

„Имаме уникатна и посебна средина овде во „GOSH“ што ни овозможува брзо да ги зголемиме новите технологии и со нетрпение очекуваме да продолжиме со нашето истражување и да им го донесеме на пациентите на кои им е најпотребно.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.