Визиите на Баба Ванѓа за 2023 година: Злосторства, астероиди и соларни бури… Фасцинантни пророштва за Земјата кои би имале големи последици за целото човештво

Од нејзиното издигнување до слава за време на мрачните денови на Втората светска војна, до нејзината смрт во 1996 година, гатачката Баба Ванѓа била позната по нејзината очигледна способност да ја предвидува иднината. Биле направени споредби со Нострадамус, а многу приврзаници веруваат дека таа предвидела сè од 11 септември до подемот на Доналд Трамп.

Веќе направивме водич за некои од најпознатите пророштва на Баба Ванѓа, но дали легендарниот пророк имал визии за 2023 година?

Бидејќи Баба Ванѓа официјално не ги запишала своите размислувања, сè уште се врти дебата околу тоа што точно направила, а што не кажала. Сепак, постојат некои посебни предвидувања кои се поврзани со претстојната година.

 

 

Разорна соларна бура?

Едно од најалармантните предвидувања за 2023 година што и се припишува на Баба Ванѓа се однесува на соларна бура која може да има катастрофални последици. Терминот „сончева бура“ може да се однесува на неколку феномени на површината на Сонцето, вклучително и сончеви блесоци и коронални масивни исфрлања. Последните се огромни ерупции на плазма кои се способни да стигнат до Земјата, предизвикувајќи геомагнетни бури кои потенцијално би можеле да ги испржат електричните мрежи и да предизвикаат широк хаос.

Најдраматичниот пример во запишаната историја бил настанот Карингтон од 1859 година. Ако таков настан се случи денес, во нашиот наелектризиран свет, ефектите врз комуникациите, услугите и секојдневниот живот би биле речиси неразбирливи.

Навистина, експертите веруваат дека штетите на светските инфраструктури може да доведат до прекини на струја кои траат со години, предизвикувајќи општествен хаос и предизвикувајќи финансиските пазари да заминат во колапс каков што не е виден досега. Позитивната страна е што барем поларната светлина би изгледала неверојатно.

 

 

Промена на орбитата на Земјата?

Дали патот по кој Земјата оди околу Сонцето може да се смени во 2023 година? Ова е особено фасцинантно пророштво за 2023 година и кое би имало последици за сите нас.

Нашата планета патува 939 милиони километри околу Сонцето секоја година, епско патување кое е елипсовидно – обликувано како овал, а не како совршен круг. Прецизната форма на овалот е под влијание на гравитационите сили на другите планети, што значи дека орбитата на Земјата може и се менува. Меѓутоа, таквите промени се случуваат на цикличен начин низ многу илјадници години.

Ефектите од дури и суптилни, бавни промени може да бидат сериозни. На пример, теоретизирано е дека поместувањето на орбитата придонело за палеоценско-еоценскиот термички максимум, период на интензивно глобално затоплување што се случило пред речиси 56 милиони години.

Ако се случи радикална промена во текот на една година, од која било причина, ефектите би биле апокалиптични. Може да има високи температури и нивоа на радијација, со страшни еколошки последици. И тоа ја става настрана можноста дека орбиталното поместување наведено од Баба Ванга може да биде предизвикано од удар на астероид, што може да биде настан на ниво на истребување.

 

Злосторство од биооружје?

Исто така, се вели дека Баба Ванга имала визија за тестови на биооружје што ги извршила голема земја во 2023 година. Исто така, се чини релевантно за сегашниот, вжештен геополитички контекст.

Невозможно е да се знае која нација ја имала на ум Баба Ванѓа и не е јасно колкав може да биде обемот на таквите експерименти. Дали може да вклучува складирани вируси? Можеби некоја вооружена варијанта што ризикува да избега од лабораториската средина?

Дури и да не се случи такво истекување, ваквите експерименти веројатно би ја прекршиле Конвенцијата за биолошко оружје, која забранува развој и производство на токсини и агенси. За ова постои преседан, со тоа што Конвенцијата претходно беше прекршена од земји вклучувајќи ги Советскиот Сојуз и Ирак.

Сето ова предизвикува страшно читање. За среќа, како што забележавме претходно, предвидувањата на Баба Ванѓа се криптични и невозможни да се потврдат, а многу други нејзини наводни визии се оспорени. Еве се надеваме дека и овие ќе бидат отфрлени до крајот на следната година.

 • Ljube напиша:

  Koja Bugarka crepoj edni! I vtoro: prikaznite za predviduvanjata se tolku mnogu izvrteni samo za sirenje strav. (za mali deca).

 • aneta напиша:

  aman sekoja godina isti glupostyi kako baba vnga da e ziva

 • Rade напиша:

  Sekoja godina meteor, solarna bura, bio oruzje, treta svetska vojna, vonzemjani a nisto ne vidovme.

 • makedonecc напиша:

  kakva bugarka be alo , mesto da veruvate vo ovie apokalipticni fantazii sto ne se nitu kazani od nea gledajte gi videata koga sama na videa kazuva deka e makedonka od strumica , gledajte izjavi od nejzinata familija koja vika deka se krajno razocarani od propagandata na bugarite nad nivnoto semejstvo bog da chuva

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *