Внатре во МОРНИЧАВАТА фабрика за роботи во Кина: „Човечки“ глави и делови од тело ќе бидат дел од роботите коишто ќе се користат во здравствената и образовната индустрија

Фабриката од Кина, „Ex-Robots“, развива хиперреалистични хуманоидни роботи кои можат да имитираат човечки изрази на лицето и емоции. Со седиште во Далиан, компанијата има за цел да ги користи овие живи дроиди во здравствената и образовната индустрија.

 

 

 

Снимката од внатрешноста на фабриката покажува работници кои конструираат роботи опкружени со купишта бестелесни глави, силиконски маски и резервни екстремитети. Инженерите дури создаваат роботски дупликати од себе за да ги реплицираат нивните изрази и емоции. Овие роботи користат мали мотори и вештачка интелигенција за да го имитираат човечкото однесување.

 

 

 

 

Поранешниот главен извршен директор на „Robots“, Ли Бојанг, објасни дека нивниот сопствен софтвер и алгоритми се фокусираат на овозможување на вештачката интелигенција да препознава и изразува емоции. Основана во 2009 година, компанијата започна да развива хуманоидни роботи во 2016 година. За нив се потребни две недели до еден месец за да се произведат, кои чинат помеѓу 170 илјади долари и 230 илјади долари. Во моментов, нивната примарна употреба е за изложување во музеи.

 

 

 

Ли замислува иднина каде што хуманоидните роботи играат значајна улога во здравството и образованието, особено во психолошкото советување и емоционалната интеракција. „Ex-Robots“ ги покажа своите роботи на Светската конференција за роботи, истакнувајќи ја нивната соодветност за улоги во јавна интеракција. Компанијата користи 3D скенирање, дигитален дизајн и 3D печатење за да создаде синтетичка кожа.

 

 

 

Во 2023 година, тие беа заслужни за изработката на најлесниот хуманоиден робот. Тие, исто така, го отворија Музејот за наука и технологија „EX Future“ во провинцијата Лиаонинг, првиот музеј на роботи во Кина, каде хуманоидните роботи дејствуваат како водичи, користејќи напредна технологија за да комуницираат со посетителите.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *