Внатре во „пештерата на смртта“: Која е причината поради којашто сѐ што влегува во оваа мистериозна дупка, умира за неколку секунди?

Длабоко во вулканските планини на Костарика се крие смртоносен, но сепак мал отвор на Земјата што проголтува и убива речиси сè што влегува.

Локалните жители во провинцијата Алахуела ја нарекуваат оваа пеколна дупка  – Куева Де Ла Муерте, или пештера на смртта на англиски.

 

 

 

Како може толку тесен простор да биде безмилосен убиец?

„Ова е многу мала пештера, но необично е по тоа што доаѓа значителен истек на гас јаглерод диоксид од неа“, рече истражувачот Гај ван Рентергем во видеото на „YouTube“ на локацијата, мерејќи 30 килограми CO2 што се испуштаат на час.
Ниту дупката не би имала шанса под тие услови. Еден патник фотографирал птица која умрела над малиот простор.

 

 

 

„Слојот на CO2 во суштина е нечитлив за мали животни, па дури и за луѓето. Така малите животни влегуваат во пештерата и се задушуваат, обично за неколку моменти“.

Сместени во близина на вулканот Поас и во кампусот на хотелот и спа центар „Рекрео Верде“, водичите внимателно ќе им пристапат на смртоносните способности на пештерата и ќе направат демонстрации со огнени факели. Недостигот на кислород го гасне пожарот во дел од секунда.

Густите количества на површината на јаглерод диоксид се должат на необичното порамнување од геолошкиот расед Сан Мигел.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *