Во февруари на небото ќе можеме да видиме објект кој последен пат го виделе неандерталците

Ако погледнете на небото во следните неколку месеци, можеби ќе можете да видите објект што последен пат го виделе неандерталците.

На 2 март 2022 година, астрономите од Центарот за транзиција Цвики открија необична комета. Според научниците, оваа комета орбитира околу Сонцето на секои 50.000 години, односно последен пат е видена во периодот на горниот палеолит, кога луѓето почнале да се шират низ Азија и Европа.

 

 

Кометата, наречена „C/2022 E3 (ZTF)“, моментално е премногу бледа за да се види без телескоп. Сепак, може да се види со голо око кон крајот на јануари – почетокот на февруари 2023 година.

Во моментов, кометата се приближува до перихелот (нејзиниот најблизок до Сонцето). Најблиску до Земјата ќе биде на 1 февруари. Отприлика во овој момент, објектот ќе може да биде видлив со голо око, иако најверојатно ќе изгледа како светла точка од прашина.

Астрономите ја открија кометата користејќи го роботскиот телескоп Самуел Ошин од 1,2 метри, дел од минливиот објект Цвики (ZTF), кој се наоѓа на планината Паломар во јужна Калифорнија.

 

Како да се види кометата

Кометата 2022 Е3 сега е видлива за набљудувачите на северната хемисфера на утринското небо. Станува збор за 10-та магнитуда. На 30 јануари кометата ќе биде во непосредна близина на Северната ѕвезда. Веројатно, дотогаш ќе биде видлива преку обичните двогледи.

Објектот безбедно ќе ја помине Земјата на растојание од околу 44 милиони километри.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.