Во Италија, археолозите открија гробница на митското суштество Кербер, кучето со три глави!

Во Џулијано, Италија, откриена е гробница, за која истражувачите проценуваат дека е стара 2.000 години. Сепак, можеби уште позачудувачки беше откритието на ѕидовите на оваа древна гробница.

 

 

Според античката грчка митологија, Кербер е застрашувачко куче со три глави, чувар на влезот во Подземјето, што предизвикувало страв и стравопочит. Сега, неговиот лик е пронајден на фреска откриена во гробница во Џулијано. Оваа мистична слика на Кербер со три глави кои ги бркаат набљудувачите стана доказ за древните верувања за задгробниот живот.
Археолошкото откритие е направено од истражувачи кои забележале чуден антички римски ѕид изграден со техника позната како „opus incertum“. Набргу стана јасно дека тоа е ѕид на гробница.

 

 

Но, најимпресивното откритие ги чекаше археолозите внатре. На ѕидовите на гробницата имаше неверојатни фрески кои претставуваат митолошки сцени и фигури, меѓу кои е и Кербер, триглавото куче. На ѕидовите е пронајден и морски бог од типот на кентаур со тело на човек, нозе на коњ и опашка на риба. Добрата состојба на гробницата и фреските ги запрепастиле истражувачите.

„Таванот и ѕидовите на гробницата се украсени со фрески во совршена состојба, низ просторијата има митолошки сцени и фигуративни слики, меѓу кои се издвојува кучето со три глави“, рече Маријано Нуцо, началник на неаполската служба за археологија. Ликовна уметност и пејзаж.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *