Во Кина и понатаму се наоѓаат џиновски длабочини кои кријат древни шуми и всушност тие се многу важни. Еве зошто!

Во срцето на карстните пејзажи на Кина, научниците открија масивни длабочини со древни шуми кои играат витална улога во зачувувањето на биолошката разновидност. Овие подземни шуми, познати како tiankeng (кинески за „небесни јами“), се единствени екосистеми изолирани од надворешниот свет.

 

Една неодамнешна студија објавена во списанието Forests ја открива важната улога на tiankeng во зачувувањето на генетската разновидност. Истражувачите ја анализираа генетската структура на Manglietia aromatica, редок вид на дрво пронајден во овие дупки.

Резултатите покажаа дека генетската разновидност на популациите на Manglietia aromatica во „тианкенг“ е значително повисока од онаа на популациите пронајдени надвор од овие дупки. Ова сугерира дека тианкенгите делуваат како природни оранжерии, зачувувајќи богат генетски базен што ја подобрува еластичноста и приспособливоста на видот.

Уникатната микроклима и изолираното живеалиште на „тианкенг“ го поддржуваат развојот на различни екосистеми релативно недопрени од човековата активност. Шумите во „тианкенг“ поддржуваат сложени прехранбени мрежи и еколошки интеракции, играјќи клучна улога во задржувањето на јаглеродот и ублажувањето на климатските промени.

 

Покрај Manglietia aromatica, „тианкенг“ е дом на многу други видови растенија и животни, вклучувајќи загрозени летечки верверички, цибети и слепи пештерски риби.

„Не знаете што ќе најдете на секој агол, а понекогаш сме изненадени, а понекогаш работите се надвор од нашите сопствени очекувања“, вели Џорџ Вени, извршен директор на Националниот институт за истражување на пештерите и карстите во Ново Мексико. „Интересно е што од живеење во пештери преминавме до нивно истражување“.

Откривањето на „тианкенг-от“ ја нагласува потребата да се заштитат овие уникатни екосистеми и да се зачува нивната биолошка разновидност за идните генерации.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *