Во кратерот на езеро на Марс се пронајдени скапоцени камења. Богатите и моќните веќе почнаа да ги пакуваат куферите…

Истражувачите кои ги проучуваат сликите направени од роверот „Curiosity“ открија чудни структури на површината на Марс. Овие карактеристики на површината на Марс укажуваат на можен живот на Црвената планета. Чудните карпести „ореоли“ кои ги опкружуваат пукнатините во кратерот на Марс може да содржат скапоцени камења од опал богати со вода, велат научниците. Овие карактеристики можеби укажуваат на постоење на вонземски живот на планетата.

 

Ова откритие е направено откако научниците внимателно ја проучувале обемната фото-архива на роверот „Curiosity“.

Научниците открија дека овие ореоли богати со опал не се изолирани, туку се наоѓаат низ кратерот „Гејл“, античко езерско корито широко 154 километри што роверот го истражува од почетокот на неговата мисија во 2012 година.
„Беше неверојатно да се види дека овие мрежи на пукнатини беа толку распространети и веројатно богати со опал“, рече водечкиот автор на студијата Тревис Габриел, истражувачки физичар на „USGS“.
Габриел и неговите колеги ги анализираа сликите направени од роверот „Curiosity“ на самиот почеток на неговата мисија. Тие забележале слаби карпести ореоли околу геолошки расед на површината на Марс. Ореолот се покажа како сличен на неодамна откриените ореоли на Марс.

Научниците ги анализирале карпите користејќи техника наречена спектрометрија и покажале дека новопроучените карпи најверојатно содржат опали богати со силика.

 

 

За да го потврдат ова откритие, научниците го проучувале хемискиот состав на карпите. Тие се свртеле кон друга геолошка грешка на локацијата наречена локација за дупчење Лубанго. Користејќи го инструментот „Curiosity Dynamic Albedo of Neutrons (DAN)“, научниците ги измериле неутроните експлодирани од површината на Марс од космичките зраци.

Космичките зраци се високоенергетски честички од Сончевиот систем кои ги бомбардираат планетите и другите космички тела. Овие честички забавуваат кога ќе се судрат со водородот, една од главните компоненти на водата.
Научниците открија дека кога „DAN“ детектира поголем дел од неутрони кои бавно се движат, тоа значи дека има повеќе аквифер во областа. Опалот е еден од нив.

Инструментот „DAN“ потврди дека некои површински карактеристики на локацијата за дупчење Лубанго, со посветли халоси во боја, содржат опал, но истото важи и на друго место во кратерот Гејл.

Покрај мноштвото фотографски докази собрани од „Curiosity“ во текот на мисијата, доказите покажуваат дека водата била присутна во кратерот Гејл.

Научниците забележаа дека затоа е разумно да се очекува овие потенцијално населиви услови да се прошират на многу други региони на кратерот и можеби и на самиот Марс. Според Габриел, овие услови мора да се формирале долго пред да се исушат древните езера на Марс.