Во кратерот на Марс е пронајдено огромно количество скапоцени камења кои укажуваат на постоење на вонземски живот

Истражувачите кои ги проучуваат сликите направени од роверот Curiosity открија чудни структури на површината на Марс. Овие карактеристики на површината на Марс укажуваат на можен живот на Црвената планета. Чудните карпести „ореоли“ кои ги опкружуваат пукнатините во кратер на Марс може да содржат скапоцени камења од опал богати со вода, велат научниците. Овие карактеристики можеби укажуваат на постоење на вонземски живот на планетата.

Ова откритие е направено откако научниците внимателно ја проучувале обемната фото-архива на роверот Curiosity.

Научниците открија дека овие ореоли богати со опал не се изолирани, туку се наоѓаат низ кратерот Гејл, античко езерско корито широко 154 километри што роверот го истражува од почетокот на неговата мисија во 2012 година.

„Беше неверојатно да се види дека овие мрежи на пукнатини беа толку распространети и веројатно богати со опал“, рече водечкиот автор на студијата Тревис Габриел, истражувачки физичар на USGS.

 

Габриел и неговите колеги ги анализираа сликите направени од роверот Curiosity на самиот почеток на неговата мисија. Тие забележале слаби карпести ореоли околу геолошки расед на површината на Марс. Ореолот се покажа како сличен на неодамна откриените ореоли на Марс.Научниците ги анализирале карпите користејќи техника наречена спектрометрија и покажале дека новопроучените карпи најверојатно содржат опали богати со силика.

За да го потврдат ова откритие, научниците го проучувале хемискиот состав на карпите. Користејќи го инструментот Curiosity Dynamic Albedo of Neutrons (DAN), научниците ги измериле неутроните експлодирани од површината на Марс од космичките зраци.

Космичките зраци се високоенергетски честички од Сончевиот систем кои ги бомбардираат планетите и другите космички тела. Овие честички забавуваат кога ќе се судрат со водородот, една од главните компоненти на водата. Научниците открија дека кога DAN детектира поголем дел од неутрони кои бавно се движат, тоа значи дека има повеќе аквифер во областа. Опал е еден од нив.

Покрај мноштвото фотографски докази собрани од Curiosity во текот на мисијата, доказите покажуваат дека водата била присутна во кратерот Гејл. Научниците забележаа дека затоа е разумно да се очекува овие потенцијално населиви услови да се прошират на многу други региони на кратерот и можеби и на самиот Марс. Според Габриел, овие услови мора да се формирале долго пред да се исушат древните езера на Марс.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.