Волците во Чернобил развиле нова супермоќ со текот на годините. Како тоа може да му помогне на човечкиот род?

Волците кои талкаат низ пустошот во Чернобил развија нова суперсмоќ која може да има импликации за спасување на луѓето. Тим на истражувачи откри дека животните во евакуациската зона во Чернобил (CEZ) имаат генетски изменети имунолошки системи кои покажуваат отпорност на рак. Овие наоди им дадоа на истражувачите надеж дека резултатите може да се искористат за да се најдат лекови за човечки пациенти со рак.

 

 

Од експлозијата на централата во 1986 година, луѓето беа евакуирани од Чернобил и околните области за да се избегнат екстремните нивоа на радијација. Отсуството на луѓе овозможи дивиот свет да прогресија и да напредува, во просторот кој содржи 11,28 милиреми радијација – шест пати повеќе од дозволената количина на изложеност за луѓе.
Гризли и бизони се шетаат меѓу дрвјата, рисови и лисици се шетаат низ долгите треви. Дабари, свињи, елени, ракуни и повеќе од 200 видови птици ја нарекуваат областа дом.

Во 2014 година, Кара Лав, еволутивен биолог од Универзитетот Принстон, тргна со тим од истражувачи да разбере како животните успеале да го преживеат зрачењето кое предизвикува рак. Лав и нејзиниот тим зедоа примероци од крв од волците и поставија GPS јаки со дозиметри на зрачење за да добијат мерења во реално време за тоа каде се наоѓаат и нивните нивоа на изложеност на радијација.

 

 

„Добиваме мерења во реално време за тоа каде се и на колкаво зрачење се изложени“, рече Лав.

Истражувачите ги испитувале генетските разлики помеѓу ДНК на мутираните волци во радиусот од 1.000 квадратни милји и оние надвор од областа. Резултатите покажаа дека, и покрај тоа што примале потенцијално смртоносни дневни дози на зрачење, волците изгледале неверојатно отпорни на неговите ефекти.

Анализата покажа дека голем број од нивните гени кои се поврзани со ракот имаат нови мутации на нив, што сугерира дека тие еволуирале за да се заштитат од радијацијата. Се надеваме дека откритието би можело да го отвори патот за експертите да идентификуваат мутации кај луѓето кои го намалуваат ризикот од рак.

Новото истражување беше претставено минатиот месец на Годишниот состанок на Друштвото за интегративна и компаративна биологија во Сиетл, Вашингтон. Лав рече дека поради пандемијата „Ковид-19“ и тековната војна во Украина, таа и нејзиниот тим не можеле да го продолжат своето истражување, но долгорочно се надеваат дека мутираните волци можат да помогнат да се откријат начини за лекување на рак кај човечки пациенти.

 

 

Во 26 април 1986 година, фабрика за нуклеарни централи во Украина се запали и експлодира, испуштајќи радијација што предизвикува рак и остатоци во воздухот – што ја означи најтешката нуклеарна несреќа во историјата. Експлозијата се случи за време на рутинска проверка за одржување кога операторите ги исклучија виталните контролни системи за тестирање на електричните системи, што беше спротивно на безбедносните прописи.

Во експлозијата загинаа 30 работници, а дополнителни 50 смртни случаи беа пријавени во следните месеци поради труење со радијација. По експлозијата, повеќе од 150.000 луѓе беа евакуирани од своите домови, вклучително и оние од блискиот град Припјат.

Масовното иселување од регионот резултираше со пуста пустелија која 50 години подоцна сè уште е премногу отровна за опстанок на луѓето.

Обединетите нации (ОН) во 2005 година предвидоа дека дополнителни 4.000 луѓе најверојатно ќе умрат од нивната изложеност на радијација како последица на експлозијата на електраната. Со години, истражувачите го посетуваа CEZ за да разберат како животните успеваат да напредуваат.

 

 

Истражувачите открија дека мутираните жаби кои вообичаено имаат зелена пигментација се темни или црни, а ретките диви коњи наречени Пржевалски двојно се зголемија во големината на популацијата откако 36 беа воведени во областа во 2002 година за да се зголеми биолошката разновидност.
Утврдено е и дека дивите кучиња имаат мутирани гени во споредба со кучињата кои живеат надвор од регионот CEZ, но научниците треба да спроведат повеќе истражувања за да ги разберат главните генеалошки разлики.

Истражувачите од Универзитетот во Јужна Каролина и Националниот институт за истражување на човечкиот геном рекоа дека популациите би можеле да го зголемат „разбирањето за биолошките основи на животните и, на крајот, човечкото преживување во региони со високи и континуирани напади врз животната средина“.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *