Вонземјаните нѐ маваат со камења? Mетеорит кој паднал на Земјата пред 10 години може да е создаден од вонземска цивилизација?

Научниците открија фрагменти од метеорит кој паднал на Земјата пред десет години и сугерираат дека овој метеорит би можел да го создаде вонземска цивилизација. Ова го изјави експертот Ави Лоеб по извршените тестови на фрагменти пронајдени од Тихиот Океан.
Астрофизичарот Ави Лоеб вели дека тестовите покажуваат дека фрагментите се од вонземско потекло и можеби постоеле „милиони години“ пред да пристигнат на Земјата од меѓуѕвездениот простор. Ова значи дека метеоритот (IM1) е првиот препознаен меѓуѕвезден метеорит.

 

 

Професор од Универзитетот Харвард, исто така, ги побива тврдењата на истражувачите кои не се вклучени во мисијата дека тоа би можело да биде пепел од јаглен направен од човек. Ави Лоеб е уверен во своите наоди и вели дека составот на фрагментите се разликува од познатите метеорити во Сончевиот систем.

Фрагментите од метеоритот беа внимателно анализирани во три одделни лаборатории, а научниците открија дека до 10% од фрагментите содржеле „вонземски“ елементи кои никогаш досега не биле видени во Сончевиот систем. Овие елементи се дел од новата класа на диференциран елементарен состав, кој е наречен BeLaU и содржи берилиум, лантан и ураниум.
Ави Лоеб нагласува дека структурата на содржината на овие фрагменти не е слична на природните материјали од Земјата, Месечината, Марс или астероидите во Сончевиот систем. Тој верува дека ова ја зголемува можноста дека метеоритот е вештачки создаден од друга цивилизација и би можел да биде патник од далечни галаксии.

Ави Лоеб бара да се изградат повеќе опсерватории за да се открие што се случува во близина на Земјата. Тој верува дека ова е најдобриот начин да се утврди потеклото на овие предмети и да се утврди дали се вонземјани или имаат друго објаснување.

Метеорот IM1 бил откриен од американските сензори во 2014 година кога изгорел во атмосферата на Земјата додека паѓал. Објектот издржал четири пати поголем притисок што вообичаено ги уништува нормалните метеорити, а научниците откриле фрагменти од него минатата година на брегот на островот Манус, Папуа Нова Гвинеја.

Научниците се надеваат дека понатамошните истражувања ќе помогнат да се прошири нашето знаење за потеклото на метеоритите и можноста за постоење живот надвор од Земјата.

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *