„Вонземски живот бил пронајден на Марс пред 50 години – но НАСА случајно го убила“, се вели во новата студија на германскиот научник Шулце- Макух

НАСА можеби открила вонземски живот на Марс пред 50 години кога првпат ги пратила своите два летала „Викинг“ на Црвената планета, но агенцијата можеби била спречена да го открие тоа. Тврдењата беа изнесени од Дирк Шулце-Макух од Техничкиот универзитет Берлин, кој верува дека експериментот спроведен во 1970-тите, кој додава вода во почвата, го удавил секој постоечки живот на Марс.

 

 

 

Шулце-Макух верува дека водата што содржи хранлив раствор во почвата можеби била премногу „течна“ и секој живот изумрел по некое време. Иако теориите може да звучат чудно за некого, ова е случај со микробите кои живеат во солените карпи во Атакама, која има сличен пејзаж како Марс, на кои не им треба дожд за да преживеат – а премногу вода би ги искоренила.

Двете летала во мисијата „Викинг“ на НАСА се спуштија на Марс на 20 јули 1976 година (Викинг 1) и на 3 септември 1976 година (Викинг 2).

Слетувачите беа опремени со голем број инструменти, вклучувајќи гасен хроматограф/масен спектрометар, спектрометар за флуоресценција на Х-зраци, сеизмометар, метеоролошки инструмент и стерео камери во боја. Уредите им овозможиле да бараат можни знаци на живот и да ги проучуваат физичките и магнетните својства на почвата и атмосферата.

 

 

Шулце-Макух ги нарече резултатите „збунувачки“ во авторски текст за „BigThink“, кој сподели дека еден од тестовите бил позитивен, а друг негативен за размена на гасови. Сепак, биле идентификувани мали количини на хлорирани органски материи.

 

Теоријата била дека ако има живот на Марс, микроорганизмите ќе ги консумираат хранливите материи и ќе го ослободат радиоактивниот јаглерод како гас. Во студија од 2007 година, професорот по астрономија сугерираше дека животот на Марс може да има водород пероксид во нивните клетки.

Другиот експеримент, пиролитичко ослободување, тестиран за органска синтеза, исто така, се покажал како позитивен. Овој тест измешал јаглерод моноксид и јаглерод диоксид од Земјата за да се види дали јаглеродот ќе биде вграден во почвата.

 

  • Васе напиша:

    Кога ќе се каже „откриен е живот во вселената“, сите мислат дека е пронајдена некоја цивилизација или слично! А, не бактерии…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *