Воздухопловните американски сили ги објавија досега најдеталните слики од тајниот нуклеарен бомбардер „Рајдер“ од 700 МИЛИОНИ долари

Воздухопловните сили објавија нови снимки од својот таен нов невидлив нуклеарен бомбардер, „Б-21 Рајдер„, прикажувајќи го леталото од досега невиден агли.

 

 

 

Сликите од авионот, кој го развива Нортроп Груман, беа објавени на веб-страницата на Службата за дистрибуција на визуелни информации за одбрана минатата недела, прикажувајќи го новиот бомбардер од преден агол.

Новиот стелт-бомбардер се воведува за да ги замени сегашните „B-1 Lancer“ и „B-2 Spirit“ и се очекува авионот да стапи во употреба до 2027 година. Се очекува до 2040 година Б-21 целосно да ги замени постарите бомбардери.

„Б-21 Рајдер ќе биде столбот на флотата бомбардери и постепено ќе ги заменува бомбардерите Б-1 и Б-2 бидејќи има доволен број на Б-21“, се вели во описот на авионот на веб-страницата на ДВИДС. „Најсовремениот бомбардер ќе обезбеди долг дострел, продорни способности за да се одврати агресијата и да се заштитат Соединетите држави, сојузниците и партнерите“.

 

До објавувањето на двете најнови фотографии од Б-21 минатата недела, сликите од новиот авион беа внимателно чувана тајна.
Претходно објавените снимки на Б-21 за време на неговото откривање во декември го покажаа авионот директно од предниот дел на пилотската кабина, малку издигнат над авионот.

Новите слики го прикажуваат предниот дел на Б-21 од предната страна на нивото на земјата, откривајќи го за прв пат обемот на авионот. Друга слика го прикажува леталото под агол, откривајќи досега невидени дизајнерски елементи.
Според проценката на Пентагон минатата година, „B-21 Raider“ ќе достигне цена од речиси 700 милиони долари за авион. Првиот пробен лет на новиот бомбардер се очекува да се случи кон крајот на оваа година.

 

 

„Тоа е доказ за трајните предности на Америка во генијалноста и иновативноста и тоа е доказ за долгорочната посветеност на одделот за градење напредни способности кои ќе ја зајакнат способноста на Америка да ја одврати агресијата, денес и во иднина“, рече министерот за одбрана Лојд Остин за авионот, откако беше претставен во декември.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *