Време е за мотивација! 10 мудри мисли од луѓе кои успеале во животот

Во животот слушаме многу мисли и поговорки за како треба да се живее. И сето тоа е супер додека е напишано. Но, многу често само ја читаме мислата и си велиме „ех, уште едно клише“. Сепак забораваме дека за нештото да стане „клише“ значи било толку добро што е веќе познато и видено.

Па затоа одлучивме да посветиме внимание на овие мудри мисли, затоа што со една реченица кажуваат многу и нешта што никогаш не треба да ги заборавиме.

 

1.

„Верувајте во себе и вашите способности – се што ви треба за да успеете веќе го носите во вас“. – Хенри Форд

Хенри Форд (1863-1947): Американски индустриски магнат и основач на Ford Motor Company. Форд е познат по воведувањето на моделот на масовно производство, кој беше револуција во индустријата и го промени начинот на кој се произведуваат автомобили.

2.

„Најголемата опасност не е во несовршенството, туку во предавството. Никогаш не се предавајте.“ – Винстон Черчил

Винстон Черчил (1874-1965): Британски политичар и писател, премиер на Велика Британија по време на Втората светска војна. Черчил се истица како извонреден оратор и водач, посветен на одбраната на слободата и демократијата.

3.

„Секогаш мислете на големо. Не се ограничувајте од сопствените сомневања“. – Вилијам Шекспир

Вилијам Шекспир (1564-1616): Еден од најголемите драмски писатели во историјата, автор на бројни класични дела како „Хамлет“ и „Ромео и Јулија“. Шекспировите дела ја покажуваат потенцијата на човечката мисла и воинствуваат над невербалните бариери на јазикот.

4.

„Секој успех започнува со волја да се обидеш. Мисли позитивно и оствари ги своите соништа“. – Марк Твен

Марк Твен (1835-1910): Американски писател и хуморист, познат по своите дела како „Приказни од рибарскиот живот“ и „Приказни од Мисури“. Твен ја откри силата на забавата и хуморот како инструмент за мотивација и поддршка во секојдневниот живот.

5.

„Не се плашете од неуспехот. Во секоја грешка се крие можност за учење и раст“. – Мајкл Џордан

Мајкл Џордан (роден во 1963): Легендарен американски кошаркар, шесткратен освојувач на НБА титула и истакнат спортист. Џордан го претставува симболот на несебичноста, упорноста и настојувањето кон врвот, што го прави извор на мотивација за многумина.

6.

„Најдобриот начин да предвидите иднина е да ја креирате“. – Питер Друкер

Питер Друкер (1909-2005): Австралиски консултант и писател, еден од највлијателните менаџери на 20-тиот век. Друкер е познат по својата теорија за управувањето и фокусот на иновациите и предвидувањето на трендовите за да се создаде успешна иднина.

7.

„Мотивацијата е клучот до успехот. Најдете го во себе и немојте да го изгубите“. – Норман Винсент Пил

Норман Винсент Пил (1898-1993): Американски мотивациски говорник и писател, познат по своите дела како „Вино од позитивното мислење“ и „Како да ја засилите вашата самодоверба“. Пил пишува за силата на мотивацијата и позитивното мислење како инструмент за преовладување на предизвиците и постигнување на успехот.

8.

„Само оние што се осмелуваат да ризикуваат да отидат предалеку можат да дознаат колку далеку може да се оди“. – Т. С. Елиот

Т. С. Елиот (1888-1965): Американско-англиски поет и драматург, добитник на Нобеловата награда за книжевност. Елиот го поддржуваше водството на луѓето, да се осмелуваат да отидат предалеку и да ги искористат своите потенцијали за да го остварат вистинскиот успех.

9.

„Не го одложувајте својот успех за утре, започнете со работа денес“. – Волт Дизни

Волт Дизни (1901-1966): Американски претприемач и креатор на Дизни империјата. Дизни го надминал неверувањето и се издигнал од скромни почетоци за да стане светска икона во анимацијата. Тој го поддржуваше активното дејствување и почетокот на работата што е можно побрзо како клучни елементи за успехот.

10.

„Најдете го својот пат и не се откажувајте. Само така може да достигнете до врвот“. – Маја Ангелу

Маја Ангелу (1928-2014): Американска писателка и активистка, позната по својата поезија и автобиографиите. Ангелу преживеела бројни предизвици и неправди, но не се предала и продолжила да ја насочува својата енергија кон достигнување на своите соништа.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *