Втор пациент во светот си доби генетски модифицирано трансплантирано срце од свиња во САД

58-годишниот Лоренс Фаусет стана вториот човек во светот кој доби генетски модифицирано свинско срце.

 

 

Трансплантацијата на животински органи на луѓе, позната и како ксенотрансплантација, е револуционерна област на медицински истражувања. Со оглед на хроничниот недостиг на органи од човечки донатори, овој метод може да биде спас за многу пациенти.
И двете трансплантации на свинско срце ги извршија експерти од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мериленд. Првиот пациент со трансплантација на срце минатата година почина два месеци по операцијата поради „повеќе фактори, вклучително и неговото лошо здравје“ пред операцијата, објаснија претставници на универзитетот.
За Лоренс Фосет, ксенотрансплантацијата била последната надеж. Тој не можеше да прими донатор на човечко срце поради веќе постоечка васкуларна болест и компликации поврзани со внатрешно крварење.

 

 

Мојата единствена преостаната вистинска надеж е да користам свинско срце, ксенографт“, рече Фаусет пред постапката. „Барем сега имам надеж и имам шанса“.
По операцијата, Фаусет можел сам да дише, а новото срце функционирало добро „без помош од помошни уреди“. Тој, исто така, земал редовни лекови против отфрлање и добил нова терапија со антитела за да го спречи неговото тело да го оштети или отфрли новиот орган.
Сепак, ксенотрансплантацијата останува предизвик поради ризикот од имунолошкиот систем на пациентот да го нападне странскиот орган. Научниците имаат за цел да го решат овој проблем со користење на органи од генетски модифицирани свињи, со што методот ќе биде сигурен и попристапен за повеќе луѓе.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *