„WiFi“ сигналот ви е слаб? Еве ви едноставен трик како да го засилите со алуминиумска фолија!

Ако сигналот на вашиот „Wi-Fi“ рутер е слаб во одредени делови од вашата куќа, решението може да биде во вашата кујнска фиока.

Се покажа дека стандардната алуминиумска фолија за домаќинство со дебелина од 0,024 милиметри е исто толку добра како и другите, поскапи метали кои рефлектираат сигнали, како што се бакар и сребро, според компјутерските научници од Универзитетот Дартмут.

Истражувачите смислија едноставен трик што ветува не само подобрување на вашиот безжичен сигнал, туку може дури и да ја зајакне вашата сајбер-безбедност, за приближно онолку пари колку што чини завиткување на вашите остатоци.
Колку и да звучи лудо, „шапка од фолија“ на вашиот рутер исто така може да ви помогне да бидете помалку параноични поради хакерите што се прикрадуваат на вашата безжична мрежа.

 

 

 

Техниката на истражувачите се потпира на 3D-печатен рефлектор завиткан во алуминиумска фолија. Обликот на рефлекторот на секој рутер треба лично да се оптимизира за да ги насочи сигналите кон посакуваните области и подалеку од онаму каде што не е потребно.

Иако уредот најдобро би работел со 3D печатениот материјал, бидејќи може попрецизно да ја долови и одржува оптималната форма за посакуваната покриеност, тимот исто така вели дека можете да создадете слична структура користејќи картон.

Евтината техника беше развиена за конференцијата „BuildSys“ во 2017 година во Холандија од истражувачи од колеџот Дартмут, Универзитетот Колумбија и Универзитетот во Вашингтон.

Трикот го користи фактот дека антените на вашиот „Wi-Fi“ рутер рамномерно испумпуваат безжични сигнали во сите правци. Од гледна точка на производителот на хардверот, ова има многу смисла во дизајнот – додека вие, потрошувачот не го вратите тој рутер во аголот или до ѕидот.

 

 

 

Ова, според истражувачите, ги намалува пречките и ефектот на потиснување на сигналот на градежните материјали, мебелот и другите вообичаени предмети. Може дури и да ја зајакне заштитата на вашата мрежа од сајбер напади со ограничување кои области во близина нудат пристап до сигналот од вашиот рутер.

„Преку ова единствено решение, ние се справуваме со голем број предизвици што ги мачат безжичните корисници“, рече авторот на презентацијата на конференцијата Ксија Џоу, тогашен доцент по компјутерски науки во Дартмут.

„Не само што ги зајакнуваме безжичните сигнали, туку ги правиме истите тие сигнали побезбедни“.

Претходните истражувања покажаа дека поставувањето на алуминиумска конзерва од газиран сок зад пристапната точка за „Wi-Fi“ може да го зајакне сигналот во една насока.

 

  • Васе напиша:

    Ако од операторот си избрал на пример пакет каде максималната брзина е 30мбпс, како можеш да ја појачаш? Факт е дека тој (мислам на операторот), во пракса никогаш не дава 30мбпс, па со фолијава можеби брзината ќе се стабилизира на претходно наведената бројка!? Ај, че тркнам до маркет, ефтини са овие фолииве и че пробам!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *