За 2 години ќе почнеме на небото да гледаме летечки автомобили: Воздухопловна компанија планира да лансира двосед од 350.000 долари што достигнува брзина од 225 км/час

Воздухопловна компанија со седиште во Мајами откри дека нивниот летечки автомобил ќе полета на небото за две години – но може да ве чини до 350.000 долари.

 

Дорон Мердингер, извршен директор на Doroni Aerospace, изјави дека неговата фирма тестира возило со две седишта што изгледа како беспилотно летало и очекува испорака не подоцна од 2025 година. Мердингер го спореди Doroni H1 со летечки „roadster“ дизајниран за кратки патувања, носејќи ги луѓето неколку стотици метри во воздух со брзина до 225 килоемтри на час.

 

Компанијата неодамна го изведе првиот лет со својот прототип, но успешниот потфат значи дека летечкиот модел со целосен обем ќе биде готов во следните неколку месеци.

H1 треба да биде сертифициран од Федералната управа за воздухопловство како лесен спортски авион, што значи дека ќе ви треба само возачка дозвола и 20 часа обука.

„Очекуваме да започнеме со продажба и лизинг на 22 единици во нашата трета година и 722 единици до нашата петта година. Очекуваме дека Doroni H1 eVTOL ќе генерира приходи, почнувајќи од прва помош, органи за спроведување на законот, вооружени сили и корисници за рекреација“, сподели компанијата во соопштението.

„Оттаму, планираме да се позиционираме да бидеме купени од глобални одбранбени изведувачи, производители на автомобили како Џенерал Моторс или компании за споделување патувања како што се Uber и Lyft“.

Летечкиот автомобил има две групи крила со големи вентилатори со канал, носивост од 226 кила и тркала, за кои компанијата рече дека изгледа како беспилотно летало што лебди. Мердингер рече дека батеријата се полни од 20 до 80 проценти за околу 20 минути.

Дорони претходно ја процени почетната малопродажна цена на 195.000 долари, но Мердингер изјави дека бројот е зголемен поради зголемената цена на материјалите. Компанијата собра повеќе од 2,7 милиони долари од преку 1.550 инвеститори на платформата за групно финансирање на капитал StartEngine.com.

 

Додека компанијата со седиште во САД дизајнира лично возило за руралните области, кинеската фирма XPeng гради модел за прелетување на туристи низ градовите.

Целосно електричниот XPeng X2 се очекува да се држи до височина од околу 91 метар – околу висината на Биг Бен. Се очекува да чини исто како луксузен автомобил, како што се Бентли или Ролс Ројс, и да се појави на пазарот до 2025 година.

Брајан Гу, претседател и потпретседател, рече дека крајната цел е таа да се користи од богатите поединци како нивен секојдневен превоз. Но, со неколку регулаторни пречки кои допрва треба да се поминат, тој рече дека возилото најверојатно прво ќе биде задржано во „периферијата на градовите или на живописните ленти“.