„За лек можеме само да сонуваме“: Пациентите со Цистична фиброза бараат од власта да им го овозможи неопходниот лек „Трикафта“, но од нив нема абер

„Почитувани, ја бараме Вашата медиумска поддршка затоа што за лек не можевме дури ни да сонуваме. А сега кога тој постои, ние сепак го немаме кај нас во Македонија. Состојбата од ден на ден на пациентите им се влошува и за жал нема назад ако не е достапна оваа терапија. Сега веќе имаме неколку пациенти кои се постојано со кислородна поддршка и во тежок стадиум од болеста. Не смееме да дозволиме овој број да се зголеми. Колку порано се започне со терапијата толку е подобро, бидејќи станува збор за прогресивна болест која прави оштетувања најмногу на белодробието, но засегнати се и многу други органи“, порачува 31 годишнот Игор Пехчевски од Берово пациент со Цистична фиброза.

#имамеправоналек

#имамеправонаживот

 

Смеењето е најслатко кога е на своја сметка. Дознајте какви несекојдневни работи се случуваат во секојдневниот живот на Македонците на каналот Македонски несекојдневни ситуации. Испратете своја смешна слика или видео овде.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.