За прв пат во светот: Кинески доктори тврдат дека излечиле 59 годишен пациент со дијабетес тип 2 со помош на матични клетки

Истражувачите во Кина велат дека за прв пат излечиле дијабетес. Пациентот, 59-годишен маж, доби пионерска трансплантација на клетки во 2021 година и е без лекови од 2022 година. Експерименталниот третман вклучуваше создавање на вештачка верзија на клетки пронајдени во панкреасот кои произведуваат инсулин и го одржуваат нивото на шеќер во крвта под контрола.

Човекот боледувал од дијабетес тип 2 25 години и ја изгубил речиси целата функција на овие клетки, познати како островчиња. Тој бил оценет со висок ризик од смртоносни компликации, поради што му биле потребни повеќекратни инсулински инјекции секој ден за да се спречи да оди во дијабетична кома.

 

 

 

До овој момент, никој никогаш не бил „излечен“ од дијабетес, но лекарите сфатиле како да го стават во ремисија. Но, ова бара пациентите да држат релативно строга диета и програма за вежбање за да го спречат враќањето на проблемите со шеќерот во крвта.

Сепак, случајот во Кина сугерира дека е можно да се врати способноста на телото природно да го регулира шеќерот во крвта без пациентот да го промени начинот на живот. Во третманот се користени матични клетки, кои се празен вид на клетка што може да се претвори во многу различни типови на клетки на кои му се потребни на телото за да функционира. Под правилни услови, матичните клетки може да се претворат во мозочно, мускулно, бубрежно или дури и ткиво на панкреасот.

Овој третман користел нов хемиски коктел за да ги претвори матичните клетки на пациентот во клетки на панкреасот. Овие клетки произведуваат инсулин, кој му кажува на вашето тело кога да го извади шеќерот од храната што ја јадеме за енергија.

Кај дијабетичарите, панкреасот не произведува доволно инсулин за да го регулира шеќерот во крвта. Премногу или премалку шеќер во крвта може да предизвика оштетување на нервите, оштетување на бубрезите, срцеви заболувања и многу повеќе. Со имплантирање на новите, лабораториски израснати клетки, кои можат да произведат инсулин, пациентот би можел повторно да почне да произведува сопствен инсулин, сугерираат истражувачите. Ова е она што лекарите го забележале кај кинескиот пациент.

 

 

 

„Мислам дека оваа студија претставува важен напредок во областа на клеточната терапија за дијабетес“, изјави Тимоти Кифер, професор по клеточни и физиолошки науки на Универзитетот во Британска Колумбија во Канада, кој не бил вклучен во истражувањето.

Иако ова откритие е охрабрувачко, има уште многу пред да биде одобрено. Следно, научниците ќе треба да ја тестираат својата терапија кај повеќе пациенти. Откако ќе го тестираат кај повеќе луѓе, рече професорот Кифер, тие ќе треба да најдат начин да ја зголемат својата операција.

Во моментов, претворањето на празни „матични клетки“ во функционални клетки на панкреасот е неверојатно сложено, одзема време и скапо. Научниците ќе мора да го олеснат процесот ако тоа ќе биде изводливо за повеќето луѓе. Постои шанса да работи само за лекување на дијабетес тип 2, што е почеста форма на болеста.

Дијабетичарите од тип 1, чиј панкреас е нападнат од имунолошкиот систем, може да имаат потешко време да го користат овој третман бидејќи нивниот имунолошки систем може да ги отфрли новите имплантирани клетки, напишаа авторите на студијата.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *