Заблуди, соништа, демони и светлина: Потресни сведоштва на оживеани пациенти кои имале „средба“ со задгробниот живот

Истражувачите тврдат дека откриле „нови димензии на реалноста“ откако ги проучувале луѓето кои се вратиле од мртвите.

Првото истражување од ваков вид објавено минатата недела покажа дека значителен број луѓе остануваат луцидни до еден час откако нивното срце ќе застане.

Пациентите им рекле на истражувачите дека ги виделе починатите сакани, како лебделе над нивните тела, па дури биле вклучени во полициска бркотница со голема брзина додека ги оживувале. Некои од нив виделе силни светла и етерични фигури, додека други имале пострашни искуства, како демони околу нив.

Д-р Сем Парнија, автор на студијата и лекар за критична нега во „NYU Langone“ во Њујорк , рече: „Иако лекарите долго време мислеа дека мозокот претрпува трајно оштетување околу 10 минути откако срцето ќе престане да го снабдува со кислород, нашата работа покажа дека мозокот може да покаже знаци на електрично закрепнување долго во тек на CPR.

 

 

 

Заблуди и соништа

Пациент 1: „Го слушав моето име одново и одново. Околу мене имаше демони и чудовишта. Имав чувство како да се обидуваат да ми ги откинат деловите од телото“, се сеќава една пациентка.

„Немаше лице, но тоа беше машка фигура. Тој врескаше со моето име и ме фати за рака пред да биде предоцна. Посегнав и почувствував како некој ме влече во негова насока. Слушнав: “Дали таа дише? Дали таа дише?”

Пациент 2: „Се сеќавам дека бев на едно огромно поле со сиви шатори распослани насекаде. Имаше безлични фигури. Се сеќавам дека одев низ кањон. Од двете страни на кањонот имаше мажи во бели облеки со качулки кои ги криеја лицата. Последното нешто на што се сеќавам беше дека сите тие покажаа кон мене. Тогаш светот го проголта сивилото“.

Пациент 3: „Еден човек дојде и одеше околу мене под агол од 30 степени, од почетна точка, па можеби 10 метри. Изгледаше како лик од банда од 1940-тите. Носот му беше долг и зашилен. Имаше бела фризура, и лице, како што велат; само мајка му можеше да го сака таков…Тој беше исплашен, лут и непријателски расположен“.

Пациент 4: „Отидов во куќа каде што не требаше да бидам. Полицијата ме фати… Размислував како да објаснам што правам во куќата. Потоа влегов во локва… Кога излегов од локвата, не бев влажен и некако се претопував во тротоарот… “.

Пациент 5: „Се чувствував како некој да ме држи за рака. Беше многу црно, не можев да видам ништо“.

 

Гледајќи ја светлината

 

Пациент 6: „Се сеќавам на светлосно суштество… кое стоеше блиску до мене. Над мене се надвисна како голема кула, а сепак зрачеше само топлина и љубов… Фатив погледи на мојот живот и почувствував гордост, љубов, радост и тага, сето тоа како да се влева во мене. Секоја слика беше од мене, но од гледна точка на суштество кое стои со мене или гледа во… животот и како да имав влијание врз нив. Потоа ги видов последиците од мојот живот и влијанието на моите постапки“.

Пациент 7: „ Отидов директно на светло место. Беше мирно и непосредно… Местото каде што бев сметав дека е аналогно на некој начин со надворешноста на влезниот пат…Имаше едно големо суштество на љубовта и многу други суштества на љубовта… Немаше ништо но љубовта, добрината, вистината и се што е поврзано со љубовта. Немаше место ниту за страв ниту за зло, ниту нешто друго освен оваа љубов. Беше попрекрасно од која било од моите најдобри надежи или искуства за ова место. Беше над совршено и љубезно, како што ние во нашата човечка состојба го знаеме. Нема зборови да се опише. Бев многу среќен што бев таму“.

Пациент 8: „Се сеќавам дека влегов во … тунел. Чувствата што ги доживеав … беа многу поинтензивни од вообичаено. Првото чувство беше чувството на интензивен мир. Беше толку мирно и спокојно со неверојатна количина на спокојство. Сите мои … грижи, мисли, стравови и мислења исчезнаа. Интензитетот на спокојството беше толку неверојатен и поразителен што немаше страв во она што го доживував. Немав страв за тоа каде одам и што да очекувам кога ќе пристигнам таму. Тогаш почувствував топлина… Потоа се појави желбата да бидам дома“.

 

Одвојување од себе

 

Пациент 9: „Можев да видам што се случува… Стоев до креветот, беше многу чудно“.

Пациент 10: „Веќе не бев во моето тело. Јас лебдев без тежина или физичка состојба. Бев над телото и директно под таванот на просторијата за интензивна нега. Ја набљудував сцената што се случуваше под мене… Јас, кој повеќе не бев телото што ми припаѓаше само еден момент претходно, се најдов во позиција која беше … поиздигната. Тоа беше место кое немаше никаква врска со било каков вид … материјално искуство“.

Пациент 11: „Ме прашаа дали сакам да се вратам дома или сакам да се вратам овде. Им реков дека им требам на моите два сина и морам да се вратам. Одеднаш повторно бев во моето тело, чувствувајќи ги моите болни зглобови како пламнуваат од болка. Навистина не се сеќавам што се случуваше околу мене во тој момент, само што ме болеше“.

 

Медицински третман

 

 

Пациент 12: „Додека се обидуваа да ме оживеат и повторно да ми го проработат срцето, можев да ги почувствувам како ги користат апаратите за да ми започне срцето. Можев да почувствувам како моето тело се движи горе-долу“.

Пациент 13: „Се чувствував како некој силно да ме турка по градите. Се обидував да ги оттурнам, но рацете ми беа врзани“.

Пациент 14: „Го слушнав мојот партнер како ми го изговара името, а мојот син вели „мамо“.

Пациент 15: „Се сеќавам дека ја погледнав медицинската сестра на која и побарав помош, а потоа се разбудив во ИЦУ“.

Пациент 16: „Се сеќавам кога се вратив и ми ги ставаа тие две електроди на градите и се сеќавам на шокот“.

Пациент 17: „Можев да почувствувам дека некој прави нешто на моите гради. Не можев да ги почувствувам вистинските компресии, но чувствував дека некој ги допира“.

 

Повторно обединување со најблиските
Пациент 18: „Се сеќавам дека го видов татко ми“.

Пациент 19: „Мислев дека ја слушнав баба ми [која е положена] како вели: „Треба да се вратиш назад““.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *