Заборавете на „Планетата девет“! Научниците велат дека свет сличен на Земјата би можел да се крие во нашиот Сончев систем

Со години, астрономите ги интересира концептот на друг свет во нашиот Сончев систем, вообичаено познат како Планета Девет. Но, може да има уште една планета „налик на Земјата“ која чека да биде откриена многу поблиску до дома, откриваат сега јапонските астрономи. Тие мислат дека оваа нова планета се крие во Кајперовиот појас, прстенот од објекти во облик на крофна кој се протега веднаш подалеку од орбитата на Нептун.

 

 

 

Оваа таканаречена планета на Кајперовиот појас (KBP) е оддалечена до 500 астрономски единици (AU) од Сонцето – 500 пати повеќе од растојанието помеѓу Земјата и Сонцето и поблиску од Планетата Девет. КБП е три пати помасивна од Земјата, велат експертите, но температурите се веројатно премногу ниски за да го одржат животот каков што го знаеме.

Студијата беше спроведена од Патрик Софија Викавка од Универзитетот Киндаи во Осака, Јапонија и Такаши Ито од Националната астрономска опсерваторија на Јапонија во Токио.

„Предвидуваме постоење на планета слична на Земјата“, велат тие во нивниот труд, објавен во „The Astronomical Journal“.

Познато е дека Кајперовиот појас содржи милиони ледени објекти, наречени транс-нептунски објекти (TNOs), бидејќи тие се надвор од Нептун. Се смета дека TNO се она што останало од формирањето на Сончевиот систем и се состои од мешавини на карпи, аморфен јаглерод и испарливи мразови како што се вода и метан.

 

 

„Орбитите на транс-нептунските објекти (TNO) можат да укажат на постоење на неоткриена планета во надворешниот Сончев систем“, велат од јапонскиот тим.

„Овие карпести и ледени тела се остатоци од формирањето на планетите во надворешниот Сончев систем“.
Тимот забележал дека некои од овие објекти имаат „необични орбити“ што сугерираат дека се под гравитациско влијание од нешто поголемо во близина. Појасот, исто така, има значителна популација на објекти со висок наклон – оние со големо навалување додека орбитираат околу сонцето.

Компјутерските симулации сугерираа дека хипотетичкиот KBP може да биде одговорен за овие ефекти.

„Утврдивме дека планета слична на Земјата сместена на далечна и наклонета орбита може да објасни три основни својства на далечниот Кајперовиот појас“, пишуваат тие.

„Тоа се истакната популација на TNO со орбити надвор од гравитационото влијание на Нептун, значителна популација на објекти со висока наклонетост и постоење на некои екстремни објекти со чудни орбити“.

Експертите забележуваат дека тие повеќе предвидуваат, а не потврдуваат дека постои планетата Кајперовиот појас, бидејќи ќе бидат потребни повеќе истражувања.

 

  • Васе напиша:

    Ваков труд можам и јас да напишам! Некаде далеку, во некоја галаксија, има планета слична на нашата и да го објавам трудот во „Слободен печат“!

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *