Зад воланот: Колку време е потребно за да научите да возите?

Во ова динамично и брзо темпо на пејзажот на модерниот живот, поседувањето на вештина за возење е синоним за стекнување вистинска слобода. Но, совладувањето на оваа суштинска вештина од почетник до вешт возач е испреплетена со различни предизвици и несигурности.

Патот кој треба да се помине за да се стане сигурен возач е возбудлив, но променлив процес кој се развива различно за секој поединец. Сигурно веќе знаете дека времето кое е потребно за да се научи да се вози, зависи од различни фактори, вклучувајќи ги личната способност, континуитетот на вежбање и сложеноста на околините за возење.

Во истражувањето кое го спремивме за вас подолу, навлегуваме во основната дилема: Колку време е навистина потребно за да се научи да се вози?

Доколку сакате да ги знаете сите фактори кои влијаат на тоа колку брзо може да се совлада возењето и да ги земете во предвид сите предизвици со кои можете да се соочите на патот – одберете да се обучувате во авто школа АС КОКО, една од најдобрите во Скопје.

Ајде да истражиме како возењето не е само да стигнете од точка А до точка Б, туку нешто многу повеќе од тоа.

 

Фактори кои влијаат на процесот на учење:

Во продолжение ви ги приближуваме факторите кои најчесто влијаат на процесот на учењето:

 

Регулаторни барања:

Сигурно многумина од вас се прашуваат како се одредува колку време е доволно за да се научи да се управува со моторно возило. Сигурно уште и се прашувате кој е оној што одредува колку часови се доволно за учење?

Секако дека има веќе однапред одреден број на часови за обуката.

Органите за издавање дозволи често наложуваат минимален број на часови за обука, сесии за вежбање, но и надгледувано возење со инструктор пред да издадат возачка дозвола. Сите овие барања имаат за цел да обезбедат вие како возачи да ги поседувате потребните знаења и вештини за безбедно управување со возилото на јавни патишта.

 

Програми за образование на возачите:

Нешто што е важно да се напомене на самиот старт е тоа дека – клучна улога во процесот на учењето има содржината на програмите за обучување на идните возачи.

Сѐ што тие опфаќаат е она што на идните возачи многу ќе им користи за да прераснат во искусни возачи.

Освен традиционалните автошколи како веќе познат метод, на учениците им се достапни и голем број на онлајн курсеви.

Но, треба да имаме на ум дека секој пристап на учениците се разликува.

Неколку фактори влијаат на тоа:

 • Сеопфатноста на наставната програма (колку е програмата богата и колку корисни информации можеме да научиме од неа)
 • Стручноста на инструкторот (колку тој е искусен и спремен успешно да го пренесе знаењето)
 • Методологиите на наставата (како ќе биде пренесена и претставена наставата)

 

Исто така, треба да имаме во обзир дека овие фактори влијаат на времетраењето и ефикасноста на процесот на учење.

 

Индивадуални стилови на учење:

Многу добро знаеме дека сите сме различни. Свесни сме дека има различни ученици и различни стилови на учење, но и различни преференции кои може да влијаат на времето кое е потребно за да се совлада учењето.

 

Сите имаме или барем знаеме по некоја личност која вели дека овој процес на учење и полагање е боза. Но, сигурно знаеме и личности кои се откажале од полагањето.
Ние ве охрабруваме да бидете истрајни и заедно со нас да го следите овој интересен процес.

 

Во едно сме сигурни, разбирањето на нечиј стил на учење и соодветно подготвување на наставата може да заштеди многу време и да ја подобри ефикасноста на учењето.

 

Часови за вежбање:

На прашањето како најлесно да се совлада процесот на возењето одговорот е следен: многу упорност и вежбање.

Несомнено клучна компонента е вежбањето.

Времето посветено на вежбање зад воланот значително влијае на стекнувањето на нови вештини и искуства.

Онаа што можеме да го кажеме како бројка е дека потребни се околу 50 часа пракса, нешто повеќе од законскиот минумум од 36 часа обука, за да може кандидатот за возач успешно и сам да се справува со сите предизвици во сообраќајот.

 

avto skola as koko

 

Предизвици со кои можеби би се соочиле во процесот на учењето:

Веќе знаеме дека не е лесно да се биде возач почетник. Токму поради тоа, учењето да се движите во сложени сообраќајни средини може да биде застрашувачко за возачите почетници.

Ова се само дел од сите оние навидум комплексни работи за еден возач почетник:

 • Излегување и поврзување на автопат
 • Совладувањето на проблемот со крстосниците
 • Ноќните возења
 • Возењето по кружните текови
 • Интеракцијата со другите учесници во сообраќајот

 

Сите овие точки не бараат само технички вештини, туку и свесност за ситуацијата и способност за брзо донесување одлуки. Совладувањето на овие вештини често се надоградува и развива со текот на времето преку соочување со различни сценарија.

 

Надминување на анксиозноста и стравот:

“Како ли јас да го совладам стравот од возењето, ми делува како тежок и стресен процес?”

avto skola

Голем дел од поединците кои сега учат да возат се соочуваат со различни степени на анксиозност или страв. Колку и да мислиме дека можеме лесно да ги контролираме во одредени ситуации, понекогаш целосно нѐ совладуваат.

Има неколку начини како да се справите со овие чувства:

 • Постепено и континуирано вежбање
 • Изложување на различни ситуации кои сакате да ги совладате
 • Голема поддршка од инструкторот
 • Посветеност
 • Позитивно размислување низ целиот процес на учење

Овие нeколку совети се од суштинско значење за градење на самодоверба и издржливост. Ви гарантираме дека со вистинскиот тим и не е толку страшно колку што изгледа.

 

Справување со губењето фокус и концентрација при возењето:

Во процесот на учење, мора да се земе во предвид и фактот дека голем број од ситуациите што не опкружуваат – ќе ни го одвлекуваат вниманието барем на секунда или две.

За оваа ситуација влијаат внатрешни но и надворешни фактори, кои можат да го попречат процесот на учење и да ја загрозат безбедноста на патот.

Внатрешни фактори кои можат негативно да влијаат се најчесто нервоза и замор.
А пак надворешни фактори кои може да ни го одвелкуваат вниманието се сите оние сообраќајни бучави но и електронските уреди – кои ви препорачуваме тотално да ги избегнувате додека сте зад воланот.

Сѐ друго може да почека, најбитна е вашата безбедност!

Доколку и за вас главен приоритет е безбедноста, одберете да се обучувате во авто школа АС КОКО каде прва точка на листата е создавање безбедни возачи и возачи кои ќе можат успешно да се справуват со сите настанати ситуации, за да научат да возат фокусирано и внимателно.

 

Реални очекувања:

Факт е дека резултатите не доаѓаат баш така лесно.

Нормално е дека некои од учениците многу полесно ќе се справат со учењето а некои од нив ќе се соочат со различни потешкотии, и сѐ е тоа во ред!

Има неколку фактори кои можат да влијаат на ова што веќе го споменавме, а тоа се:

 • Возраст
 • Претходно искуство со моторни возила
 • Когнитивни способности
 • Индивидуалното темпо на учење

По сите издвоени правила битно е да се знае дека не постои единствен одговор на прашањето колку време е потребно за да се научи да се вози.

Она со кое што би можеле вие да си помогнете за да се забрза еден ваков процес е да вежбате постојано, да изберете инструктор со големо искуство кој целосно ќе ви се посвети и ќе го направи полагањето лесно како песна и будно да го следите секој негов збор.

Нешто што би сакале да напоменеме и убаво да го запаметите е следново – процесот да се стане безбеден, фокусиран и внимателен возач се протега надвор од добивањето на возачката дозвола.

Овој процес подразбира доживотно учење, тековна и континуирана пракса, како и придржување до практиките за безбедно возење за да се намали или целосно избегне ризикот од несреќи или можни судири.

 

Значењето на возењето во современото општество:

Неминовно е да се нагласи дека возењето им овозможува на поединците флексибилост – било да се работи за патување од работа до дома или патување за истражување на нови дестинации, секогаш е добро да не си зависен од другите.

 

Можност за слободно и самостално движење:

Има посебна убавина луѓето да патуваат самостојно, без да има потреба да се потпираат на распоредот на јавниот превоз или можностите на други поединци да ги возат.

Исто така веруваме дека секој од вас сака да ги избегне оние гужви и турканици при користење на јавниот превоз.

 

Економски можности:

За многумина, возачката дозвола е повеќе од само една обична картичка – таа е отворена порта кон економските можности.

Со поседување на воазачка дозвола, се зголемуваат можностите за вработување.

Професиите како што се возење камиони, фирми кои работат со услуги за испорака и многу други во голема мера се потпираат најпрво на оние личности со веќе стекнати возачки вештини, како што можеби веќе сте забележале на многу огласи за работа.

 

Социјални врски:

На страна работата, возењето во голема рака ги олеснува социјалните интеракции.

Поединците ќе можат да се сретнат со пријателите и семејството и да присуствуваат на голем број собири.

Без разлика дали станува збор за викенд патување со пријателите или семејно патување надвор од државните граници, олеснителна околност е да се има возачка дозвола.

 

Транзиција кон независност:

Моментот на учењето и полагањето за возачка дозвола е од големо значење на патот до зрелоста.

Со ова сакаме да кажеме дека самата возачка дозвола буди чувство на независност, одговорност и автономија.

За многу млади поединци, добивањето возачка дозвола претставува чекор напред кон живот полн со самодоверба и зрелост. Повеќе нема да се потпирате на други за транспорт туку ќе имате слобода да го истражувате светот по свои услови и да донесувате одлуки кои ви одговараат во дадениот момент.

 

Развој на животни вештини:

Да, вистина е дeка со полагањето за возачка се поттикнува и развојот на одредени вештини.

Навигацијата во сообраќајот, препознавањето на знаците на патот и прилагодувањето на сите услови при возењето бараат посебни способности и вештини за критичко размислување, издржливост и снаодливост со сите новонастанати предизвици.

Постојаната пракса е клучна за развивање

Постојаната пракса е клучна за развивање на потребните вештини и самодоверба за безбедно да се движите по патиштата.

Во суштина, учењето да се вози е повеќе од само совладување на механиката на возилото – тоа е едно убаво и предизвикувачко патување кое вас возачите ве опремува со стекнување на самодоверба и слобода. Ви овозможува да се движите по патиштата со цел и страст.

 

Зошто поседувањето на вештините за возење се од толкаво значење во ова наше секојдневие?

Откако се уверивме дека способноста за возење е повеќе од само погодност, ајде заедно да навлеземе во повеќеслојната улога што ја игра возењето во современото општество, но и трансформативното влијание што го има врз животите на поединците.

Многу е важно да знаеме дека за некои почетници, совладувањето на уметноста на возењето може да биде долг и напорен процес, додека за други пак може да биде многу лесно, и да им е потребно помалку време за да се чувствуваат сигурни во себе.

Доколку ја изберете вистинската авто школа, сѐ ова ќе биде едно убаво искуство со позитивни крајни резултати.

На самиот крај од нашето истражување би заклучиле дека, времето потребно за да се научи да се вози е индивидуално и под влијание на огромен број фактори.

Реалноста е дека не постои еден, единствен, фиксен одговор на прањашето колку време е потребно за да се научи да се вози и да се стане добар возач. Тоа си го носи искуството!

Но, едно со сигурност е точно. Вложување на соодветно време, напор, посветеност на учењето но и со константни вежби – кај сите млади и перспективни возачи ќе има огромен успех!

По сѐ ова што веќе го споменавме неминовно е да се додаде дека во авто школата АС КОКО не се работи само за добивање на возачка дозвола – се работи за развивање на вештини и самодоверба за безбедно движење по патиштата.

Со персонализирани упатства, врвни инструктори и голема посветеност на вашиот успех,

АС КОКО е ваш доверлив пријател на патот да станете вешт и самоуверен возач, но и да уживате во патувањата зад воланот.

Времетраењето кое е потребно за да се научи да се вози е различно како и самите ученици. Патувањето е под влијание на индивидуалните фактори, практиката и квалитетот на наставата.

Доколку одлучите да го започнете ова возбудливо патување кое ќе ви го промени животот и сте подготвени веднаш да ги започнете часовите, направете го тоа во една од најдобрите авто школи, односно авто школата АС КОКО каде целиот процес ќе биде лесен и многу интересен за вас!

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *