Загатка на денот: Кој од тројцата македонски политичари украл најмногу пари?

Тројцата македонски политичари се А, Б и В. Тројцата украле огромни суми наши пари, но еден од нив украл најмногу. Ваша задача е да откриете кој, ако знаете го знаете само ова:

Само еден од нив ја кажува вистина!

Кој најмногу си го наполнил џебот?

Покрај логични, се прифаќаат и духовити одговори.

 • Чкорче напиша:

  Политичар и вистина не одат во иста реченица, тоа е исто како да мешате масло и вода.

 • D@ltonot напиша:

  Вистината ја кажува Б, тој што крадел е В.

  Ако А ја кажува вистината значи Б е крадецот, и неговата изјава е лажна, но изјавата и на В е вистинита, а тоа не е во согласност со премисата дека само еден ка кажува вистината.

  Ако В ја кажува вистината значи А и Б лажат. Б вика дека не е тој, ако лаже значи е тој, но тогаш и изјавата на А е вистинита. Ако А лаже тогаш изјавата на Б е вистинита.

  Значи останува дека изјавата на Б е точна, а изјавите на А и В се лажни.

 • Сашо напиша:

  Ако А кажува вистина, тогаш Б лаже, ама В кажува вистина – Значи не е А.
  Ако А лаже, тогаш Б кажува вистина, ама и В кажува вистина – Значи не е Б.
  Ако А лаже, и Б лаже значи В кажува вистина.

 • aneta напиша:

  prasanjeto e dali ima voopsto politicar sto ne krade i ne laze?

 • nesagLam напиша:

  Ова му доаѓа, како да е споредба со 3-те волка и 1 јагне, никој не го изел јагнето, а јагнето го нема.

 • Трпе КаранФилов напиша:

  муабето е шо у Македонија нема политичари него све са бизнисмени

 • Коментирај анонимно

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.