Тие можат да нуркаат под вода 13 минути! Запознајте го племето Бахау, луѓето- риби, кои буквално живеат под вода

Народот Бахау од Азија, популарно познати како „номади на морето“, развиле техника која им овозможува да го задржат здивот под вода неколку минути, многу подолго од кој било друг во светот. Тие можат сосема самоуверено да пливаат под океанот до 13 минути. Излегува дека овие способности не се само резултат на посветена тренинг, тоа е дел од нив.

 

1. Племето Бајау

Од стари до млади, Бајау се празнични и музички луѓе кои со векови живееле на бреговите на Малезија, Индонезија и Филипини. Бајау биле номади и морепловци во поголемиот дел од нивната историја. Многу Бајау сè уште го практикуваат истиот начин на живот до ден-денес, што објаснува зошто сè уште се нарекуваат „морски номади“.

 

2. Стотици години оваа етничка група живее во морето

За да добијат риба и други морски добра за трговија или конзумација, Бајау почнуваат да учат да пливаат и нуркаат на многу млада возраст. Тие можат да поминат 6 до 10 часа на ден во вода, а поголемиот дел од тоа време поминуваат под вода. Единствената промена е во тоа што сега нема повеќе толку риби како во минатото, па поголемиот дел од времето племето го поминуваат над вода.

 

3. Нивата телесна структура е различна од нашата

За да преживеат во морските длабочини, Бајау претрпеле голем број физички промени. Тие имаат поголема слезина, која е неопходна за да се задржат црвените крвни зрнца заситени со кислород и им овозможува да преживеат подолго под вода. Научниците откриле и дека малите деца совршено гледаат под вода, што е важна адаптација во тој контекст, кадешто окото се прилагодува на ситуацијата.

 

4. Тие користат одредени техника

Конечно е откриено дека група „морски номади“ во Југоисточна Азија можеле да го задржат здивот необично долги временски периоди додека слободно нуркале за да ловат риби, а причината за тоа е еволуцијата. Народот Бајау развил способност да нурка десетици метри длабоко без користење модерна опрема за нуркање.

 

5. Морето е нивниот дом

Тие живеат во куќни чамци веројатно веќе илјадници години, се движат по морињата на Југоисточна Азија од место до место и ретко стапнуваат на суво. Затоа , тие добиваат се што им треба од морето.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.