Запознајте го „првото дете со вештачка интелигенција“ во Светот: Кинеските научници развија морничав робот наречен Тонг Тонг кој изгледа и се однесува исто како тригодишно дете

Можеби изгледа и делува како мало девојче, но овој морничав ентитет можеби е следниот голем пробив во вештачката интелигенција.

Тонг Тонг, што значи „мало девојче“, е наречено првото дете со вештачка интелигенција во Светот, откако беше откриено од научниците од Пекингскиот институт за општа вештачка интелигенција (BIGAI).

Според неговите креатори, детето со вештачка интелигенција може да си додели задачи, да учи самостојно и да ја истражува околината. И, иако звучи како заплетот на научно-фантастичниот филм „The Creator“, инженерите на Тонг Тонг велат дека вештачката интелигенција може дури и да доживее емоции.

Во видеото, BIGAI вели дека Тонг Тонг „има емоции на радост, гнев и тага“.

Скролајте надолу за видео

Тонг Тонг беше претставен на изложбата за технологија за општа вештачка интелигенција која се одржа во Пекинг на крајот на јануари. За разлика од роботите со вештачка интелигенција што можеби сте ги виделе во филмови како „Терминатор“, Тонг Тонг нема физичка форма.

Наместо тоа, ентитетот со вештачка интелигенција постои и работи во виртуелна средина со која може да комуницира.

Неговите креатори велат дека Тонг Тонг ја прикажува интелигенцијата и способностите на три или четиригодишно дете.

 

Посетителите на конференцијата можеле да разговараат со Тонг Тонг и да му доделат задачи. На пример, ако побарате од Тонг Тонг да среди таа ќе оди да ја поправи икривената рамка за слика. Ако сликата е превисока, вештачката интелигенција ќе најде столче за да може да ја достигне без надворешна помош.

Во меѓувреме, ако човекот „истури млеко“ во виртуелната просторија, Тонг Тонг може да заклучи дека тоа треба да се среди и ќе најде крпа со која ќе го исчисти.

 

 

Сепак, најуникатната карактеристика на Тонг Тонг е неговата способност самостојно да доделува задачи.

Чет-ботови со вештачка интелигенција како ChatGPT или Google’s Bard одговараат само на задачите што им ги поставуваат човечки агенти и нема да дејствуваат освен ако тоа не се изрично побарано. Ова значи дека дури и најнапредните роботи не дејствуваат на вистински автономен начин.

Не е јасно дали Тонг Тонг е навистина автономен агент, но неговите креатори се чини дека имплицираат дека е многу понезависен од претходната вештачка интелигенција. Според BIGAI, Тонг Тонг е во состојба да дефинира нови задачи за себе врз основа на вредности и здрав разум слични на луѓето.

Во видеото објавено од BIGAI се вели: „Тонг Тонг поседува ум и се стреми да го разбере здравиот разум што го предаваат луѓето. Таа го разликува доброто од погрешното, ги изразува своите ставови во различни ситуации и има моќ да ја обликува иднината“.

 

Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *