Запознајте го Томас Ведерс, човекот кој го имаше најголемиот нос на светот и стана циркуска сензација

Во текот на 18 век, еден човек од Јоркшир го привлече вниманието на своите сограѓани Англичани не поради неговите идеи или мислења, туку поради извонредната големина на неговиот нос. Томас Вадхаус, познат и како Томас Ведерс, се пофали со нос од неверојатни 19 сантиметри, со што му ја обезбеди титулата за најголемиот нос што некогаш постоел.

 

1. Кој бил Томас Ведерс?

Томас Ведерс, роден околу 1730 година, во Јоркшир, Англија, привлече големо внимание насекаде каде што одеше, благодарение на неговиот препознатлив изглед. Оваа особеност одигра значајна улога во неговото издигнување до статус на славна личност, како што е документирано од публикациите од таа ера.

Наводно, како учесник во едно магично шоу, Ведерс често станува предмет на написи во весници и списанија, а некои сугерираат дека можеби имал интелектуална попреченост. Човекот дури го пронашол својот пат во една позната книга од 19 век која истражувала ретки и чудни медицински состојби.

Изданијата од тоа време често му пристапуваа со иронија. Списанието „Strand“, во 1896 година, на хумористичен начин забележа дека ако големината на носот е причината зошто една личност треба да биде важна, Ведерс ќе ги добиеше сите пари на светот и ќе ја освоеше цела Европа, истакнувајќи го сатиричниот тон со кој беше прикажан Вадхаус.

 

Иако се здоби со слава во средината на 18 век, Ведерс остави малку траги зад себе. Отсуството на официјални записи за неговиот живот нè остава во темнина за неговите чувства во врска со големината на носот или дали тој навистина продолжил кариера како циркузант, меѓу другите можности. Списанието „Strand“ исто така изјави дека или брадата му била премногу слаба или веѓата премногу ниска, природата се исцрпила себеси во задачата да му даде нос.

Без разлика, Томас Водхаус починал во своите 50-ти околу 1780 година, не оставајќи никакви записи за неговиот живот или пишани сведоштва во врска со неговите чувства за неговото лице или нос. За разлика од изведувачите на споредни шоуа во подоцнежните епохи, нема фотографии од него, иако сцени на неговото лице беа прикажани во „Верувале или не“ на Рипли.

 

Друга енигма го опкружува потеклото на неговиот долг нос, кој ја плени љубопитноста на британското население. Некои истражувачи веруваат дека аномалијата може да потекнува од неидентификувана болест која исто така влијаела на неговиот когнитивен развој во текот на неговите рани години.

Дополнително, постои гласина дека уметникот можеби е роден како резултат на инцествна врска, генетска комбинација за која некои записи сугерираат дека може да биде одговорна за деформитетот на лицето.

 

3. Модерни, нови записи за носот

Гинисовата книга на рекорди го препознава Вадхаус како историски рекордер со најдолг нос, со неговата импресивна големина од 19 сантиметри. Актуелниот носител на титулата, Мехмет Озијурек од Артвин, Турција, може да се пофали со нос од 9 сантиметри.

Интригантната приказна за Томас Водхаус, човекот со најголемиот нос на светот, останува исполнета со мистерија и шпекулации. И покрај славата во 18 век, неговиот живот е обележан со нејасна историска документација, оставајќи ни само фрагменти од неговата приказна. Причините за неговата извонредна носна карактеристика продолжуваат да бидат предмет на дебата.

Наследството на Вадхаус опстојува како доказ за фасцинацијата од извонредната и трајната човечка љубопитност која опстојува низ генерации. Иако деталите од неговиот живот може да ни избегаат, неговиот монументален нос останува неизбришлив белег на страниците на историјата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *