Запознајте ја Ио: Целата површина на оваа пеколна месечина е покриена со езера од лава

Месечината на Јупитер, Ио, е вулкански најактивниот свет во Сончевиот систем. Во секое време, околу 150 од околу 400 активни вулкани на Ио се еруптираат. Постојано исфрла лава и гас; вистинска фабрика на вулкански екскрети.

И, благодарение на Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) на сондата Џуно што го слика Јупитер и неговата околина, сега знаеме многу повеќе за тоа Ио.

 

 

„Високата просторна резолуција на инфрацрвените снимки на JIRAM, во комбинација со поволната положба на Џуно за време на прелетувањето, откри дека целата површина на Ио е покриена со езера од лава содржани во карактеристики слични на калдери“, вели астрофизичарот Алесандро Мура од Националниот институт за Астрофизика во Италија.

„Во регионот на површината на Ио во кој имаме најкомплетни податоци, проценуваме дека околу 3 проценти од неа е покриена со едно од овие езера од растопена лава“.

Ио е жртва на сложена игра на гравитационо влечење од двете страни. Неговата орбита околу Јупитер не е совршено кружна, што значи дека привлечноста помеѓу Месечината и планетата се менува во интензитет со текот на времето. Покрај тоа, другите галилејски месечини на Јупитер – Калисто, Европа и Ганимед – имаат доволно маса за да извршат сопствено гравитациско влијание врз Ио.

Резултатот од сето ова конфликтно гравитационо влијание е стресот врз внатрешноста на Ио, генерирајќи топлина што блика во форма на вулканизам.

 

Иако имаме прилично добро разбирање за динамиката што ја стиска и растегнува внатрешноста на Ио, и ефектот што сето ова го има врз пошироката средина околу Јупитер и самата џиновска гасна планета, има многу што не знаеме за тоа како вулканизмот се манифестира на површината на Ио.

Тоа, за среќа, падна под надлежност на Џуно. Таа спроведува прелетување на некои од месечините, користејќи ги своите инструменти за собирање податоци поблиску отколку што некогаш сме стигнале. Неодамна, сондата спроведе серија на многу блиски прелетувања на Ио, откривајќи ја сулфурната месечина со неверојатни детали.

Видовме облаци од вистински вулкански ерупции и езера од лава што треперат на површината. Сега, научниците анализираа некои од тие податоци, особено инфрацрвените набљудувања снимени од JIRAM.

 

„Сега имаме идеја за тоа кој е најчестиот тип на вулканизам на Ио: огромни езера од лава каде магмата оди нагоре и надолу. Кората од лава е принудена да се скрши на ѕидовите на езерото, формирајќи типичен лава прстен што се гледа во езерата со лава. Ѕидовите најверојатно се високи стотици метри, што објаснува зошто магмата генерално не се набљудува како истекува од кратерите и се движи по површината на месечината.”, вели Мура .

Ова сугерира дека лавата влегува во кратерот од резервоар со магма под површината и истекува на ист начин, предизвикувајќи езерата да се издигнуваат и паѓаат.

„Набљудувањата покажуваат фасцинантни нови информации за вулканските процеси на Ио“, вели главниот истражувач на Јуно, Скот Болтон од Југозападниот истражувачки институт во САД.

„Комбинирајќи ги овие нови резултати со подолготрајната кампања на Џуно за следење и мапирање на вулканите на досега невидените северни и јужни полови на Ио, ЈИРАМ се покажува како една од највредните алатки за да се научи како функционира овој измачен свет“.

Истражувањето е објавено во Nature Communications.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *