Жена родена со две матки сега е бремена со по едно дете во секоја од нив: Дали според науката се тие близнаци?

Жена од Алабама родена со две матки е бремена со по едно девојче во секоја – и треба да се породи на Божиќ.

Келси Хачер и нејзиниот сопруг Кејлеб веќе се родители на три деца – на возраст од 7, 4 и 2 години. Пролетта дознале дека е повторно бремена, шокирајќи го својот акушер.

„Реков: „Па, има двајца од нив таму“.

 

 

 

Келси веќе знаела дека има две матки, секоја со свој грлото на матката. Нејзината бременост сега се смета за високоризична.
„Многу, многу ретко“, изјави за WVTM д-р Швета Пател од Алабама, која е специјализирана за акушерство и гинекологија.

Клиниката Мајо ја нарекува двојната матка „ретка состојба“ што се јавува како што се развива женскиот фетус – понекогаш двете мали цевки што ја формираат матката не се спојуваат целосно за да создадат еден голем орган. Жените со двојна матка често имаат успешна бременост – но тие исто така имаат поголема веројатност да доживеат спонтан абортус или предвремено породување.

„Двојно грло на матката или двојни матки, можеби 3 на 1.000 жени може да го имаат тоа. И тогаш веројатноста да имате близнак е навистина луда“, вели д-р Ричард Дејвис, професор по акушерство и гинекологија од Универзитетот во Алабама во Бирмингем, кој проучувал бремености со висок ризик.

 

 

 

Матката на Келси може да се собира во различни периоди – и таа може да ја роди со растојание од часови или дури денови.

„Кога ќе почне да се породува, ако го направи тоа, тогаш ќе треба да ја следиме секоја матка и да видиме која е контракцијата и дали тие го прават истото или се различни“, истакна Дејвис.
Ситуацијата на Келси е толку необична што лекарите не знаат дали двојната бременост да ја карактеризираат како близнаци. Секое бебе има своја плацента.

 

 

„Мислам дека медицински, ова е толку ретка состојба што немаме подобар начин да го опишеме освен да ги нарекуваме близнаци“, рече Пател.

Во меѓувреме, Келси со нетрпение очекува да им посака добредојде на двете ќерки, притоа признавајќи дека може да биде студија на случај.

Таа е повеќе фокусирана на тоа да има пет деца на возраст под 8 години.

„Третиот мислевме да ни биде последен. Но, сепак, сигурно сме благодарни за благословите“, сподели Келси. „Но, ова дефинитивно ќе биде крајот“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *