Џенет Даглас: Шкотска девојка со необични моќи

Според шкотскиот фолклор, некои Шкоти имаат паранормална дарба наречена втор поглед. Некои луѓе можат да видат што се случува на голема далечина. Други ја претскажуваат иднината или откриваат зли волшебни артефакти.

Една таква девојка била Џенет Даглас. Долгото писмо од пречесниот Џорџ Хикс до дневникот на Семјуел Пепис ја содржи најкомплетната историја на младата Џенет. Хикс тврди дека Џенет е родена во шкотските висорамнини во средината на 17 век.

 

Патување во Глазгов

На 11-годишна возраст отишла во Глазгов (очигледно сама) и на насобраната толпа им кажала каде се наоѓаат лошите предмети наречени „слики“, кои биле причина за нивните несреќи. Пречесниот Џорџ Хикс напиша:

„Кога беше опкружена, таа се сврте кон едно лице, златар … и му рече дека толку долго не бил успешен во својот бизнис, иако бил многу ревносен во тоа, затоа што е направена слика против него што можеше да ја најде во таков и таков агол од нејзината продавница, и кога мажот отиде дома, ја најде таму каде што таа рече, а сликата беше таква по материја и форма како што таа ја опиша … мала груба слика на глина, златарот после тоа стана успешен човек“.

Патување во Единбург

Поради возбудата на толпата и заради сопствената безбедност, Џенет била чувана под стража во затвор во Глазгов. Кога отишла во Единбург во 1678 година, повторно била ставена во затвор од истите причини.

Додека бил во Единбург, пречесниот Хикс ја испрашувал Џенет за нејзините способности и живот. Таа не открила ништо за нејзиното потекло или раниот живот. Таа едноставно повторувала одредени изјави за нејзината дарба. Изгледало дека нејзиниот речник укажува на одредено образование, иако Џенет тврдела дека е обична девојка од висорамнините. Џенет Даглас рекла дека не знае од каде потекнуваат нејзините паранормални моќи. Хикс му напишал на Пепис дека генерално ја смета Џенет за „храбар, незаплашен дух“ и „девојка со голема самодоверба“.

Шкотскиот совет за приватност и архиепископот Шарп

Историчарот Роберт Вадроу, во својата книга од 18 век „Суштината на материјалите“ напиша дека архиепископот Шарп, кој претседавал со Советот на тајните, сакал Џенет Даглас да се појави пред соборот, обвинувајќи ја за волшебство и магии. Кога ја довеле, таа се правдала со обидот да ги открие овие тајни пеколни заговори и да се соочи со царството на темнината.

Надбискупот инсистирал таа да биде испратена на кралските плантажи во Западна Индија. Таа му кажала само еден збор на владиката: „Господару“, рекла таа, „кој беше со тебе во вашата соба во саботата навечер, меѓу дванаесет и еден часот? На што владиката го сменил лицето и побледел. Ништо повеќе не било кажано.

Кога советот станал, војводата од Ротс ја повикал Џенет во собата. Приватно ја прашал: „Кој беше човекот што беше со владиката? Отпрвин таа одбила да каже, но ветувајќи ѝ дека ќе гарантира за неа пред сите и дека нема да биде испратена во Америка, таа рекла: „Господару, тоа беше … црниот ѓавол!

По Единбург, Џенет исчезнала во сенка. Дали отишла, како што му ветила на Хикс, во Англија по нејзиното ослободување во Единбург? Дали се вратила дома во Хајлендс? Независно од нејзиниот живот по Единбург, во историјата на Шкотите кои тврделе дека имаат втор вид, Џенет е значајна гледачка која била исто толку мистериозна колку и моќите што ги имала.

Џенет Даглас починала некаде по 1678 година.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.