„Живеам повеќе од 40 години во куќа на сред кружен тек и одлично ми е. Единствениот начин да ме извадите од тука е во КОВЧЕГ“

Семејство од Велс, кое повеќе од 40 години живее на сред прометниот кружен тек, откри дека необичната локација „не им пречи“, но тоа е кошмар кога се обидуваат да организираат испораки бидејќи возачите не можат да им ја најдат куќата.

 

 

Клајд Хауатсон (64) и неговата сопруга Анвен (60) живеат во бунгалов среде кружен тек на обиколницата Денбиг А525 во Денбигшир. Нивниот дом е опкружен со пет раскрсници од кога е изградена обиколницата во живописната Долина Клајд во Северен Велс.

 

Г-дин Хауатсон, градежник и електричар од големо семејство, живее на кружниот тек повеќе од 40 години и вели дека тоа е „скоро сѐ што знае“, додавајќи дека неговиот семеен план е да остане таму уште многу години.

„Никогаш нема да го извлечеме Клајд одовде освен ако не е во неговиот ковчег“, вели член на семејството.

 

Белата куќа се наоѓа на средината на големиот кружен тек, со патека што во една точка која води директно на патот. До 1960-тите имало железница во близина. Сега низ бунгаловот со четири спални секојдневно поминуваат илјадници возачи кои ја користат живописната рута А525 која се движи од брегот.

Родителите на Хауатсон се преселиле во бунгаловот во 1960 година – пред да има кружен тек или обиколница низ нивното мало стопанство.

На Дејвид Џон и Еиријан им било кажано дека не можат да изградат друг бунгалов на нивното мало стопанство и тие одбиле да го оттргнат своето семејство, па останале на местото бидејќи кружниот тек бил изграден околу нив. Кружниот тек бил завршен во 1980 година, кога Дејвид Џон за жал починал.

 

Сега во 2022 година, бунгаловот останува во рацете на семејството Хауатсон – и е кошница на активности со седум деца и 12 внуци кои редовно ги посетуваат.

„Може да биде и малку незгодно ако некој ве пушти да одите затоа што некој би можел да дојде на другата лента, но ние навистина немаме никакви проблеми со тоа, само имаме тенденција да чекаме додека не биде малку потивко“.

„Ние го делиме истиот поштенски код како и куќите околу нас, така што може да потрае некое време за возачите да сфатат дека куќата е на кружниот тек ако не биле претходно.

 

Што се однесува до несреќите, тој рече дека не видел сериозни инциденти во 40-те години што живее таму, но додаде дека кога првпат бил изграден кружниот тек, некои луѓе го заобиколувале погрешно.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.