Златно богатство старо 3.000 години пронајдено во Шпанија содржи накит направен со ВОНЗЕМСКИ метали

Новата анализа на античките богатства откриени во Шпанија откри дека некои од артефактите биле направени со „вонземски метали“ пред 3.000 години.

Научниците спроведоа нова анализа на богатството на Вилена, складиште од 59 позлатени предмети пронајдени во 1963 година, откривајќи два објекти со метеорско железо. Метеорското железо е остаток од протопланетарен диск од раниот универзум пронајден во метеорити направени од железо и никел.
Според проценките на тимот, капа и нараквица обложена со злато содржеле вонземски материјал од метеор кој се урнал во Земјата пред еден милион години. Студијата објасни дека железото од метеорит се наоѓа во одредени видови камени метеорити, составени главно од силикати – сол направена од силициум и кислород.

 

 

 

„Бидејќи тие доаѓаат од вселената, тие се составени од легура на железо-никел со променлив состав на никел поголем од пет проценти по тежина“, напишаа истражувачите.

„Тие исто така содржат и други помали и хемиски елементи во трагови, а кобалтот е еден од најзначајните“.

Користењето паднати метеорити запредмети било вообичаена практика пред илјадници години, бидејќи сличен артефакт беше пронајден во гробницата на Тутанкамон.

Богатството Вилена е откриено на Пиринејскиот Полуостров, откривајќи го кога луѓето се префрлале од камен во бронза. Сепак, артефактите најверојатно припаѓале на цела заедница, а не на едно кралско семејство. Околу 90 отсто од колекцијата е направена со 23,5-каратно злато и вклучува единаесет чинии, три шишиња и 28 нараквици.

Артефактите биле откриени од археологот Хозе Марија Солер во декември 1963 година, додека тој и неговиот тим ископувале суво речно корито наречено „Рамбла дел Панадеро“ – околу 13 километри од Вилена. Богатствата оттогаш се сместени во градскиот Музеј за археологија, дозволувајќи и на новата анализа која да ги открива вонземските метали.

Тимот од шпански и од саудиско арабиски научници ги измери молекулите во секое од парчињата, овозможувајќи им да бараат траги од легура на железо-никел.

 

 

Постариот автор на студијата Игнасио Монтеро Руиз, истражувач во шпанскиот Институт за историја, изјави за „Live Science“: „Технологијата на железо е сосема различна од металургијата базирана на бакар и од благородните метали (злато и сребро). Значи, луѓето кои почнаа да работат со метеоритско железо, а подоцна и со копнено железо, мораа  да иновираат и да развијат нова технологија“.

„Меѓутоа, нивоата на никел во копненото железо се генерално ниски или многу ниски и често не се откриваат во анализата“.

Во 2016 година, истражувачите од Египетскиот музеј во Каиро, Политехничкиот факултет во Милано и Универзитетот во Пиза објавија кама, сложено украсена и спакувана во златна обвивка, со сечило направено од железо од метеорит.

Тимот користел слична техника за да го испита составот на металот, совпаѓајќи го со метеоритот по име Карга, кој бил пронајден во 2000 година на висорамнината Марас Матрух во Египет, 250 километри западно од Александрија.

Камата се смета за еден од најистакнатите предмети што биле извадени од гробот на Тутанкамон поради фината метална изработка. Пронајден е во саркофагот на младиот фараон.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *