Зошто големите светски сили сакале да ја бомбардираат Месечината во 1950-тите години?

Малкумина знаат дека во доцните 1950-ти, двете суперсили, СССР и САД, планирале да ја подложат Месечината на атомско бомбардирање!

На 4 октомври 1957 година, целиот свет дозна дека СССР го лансирал првиот вештачки сателит на Земјата. Американците беа шокирани од ова достигнување, бидејќи Советскиот Сојуз успеа да покаже колку се пред САД во истражувањето на вселената!

Веќе на 3 ноември истата година, кучето Лајка отиде во вселената на вториот сателит. Навистина, животното не се вратило на Земјата, но инструментите покажале дека Лајка дише по влегувањето во орбитата и останала жива во бестежински услови.

Во јануари 1959 година, советската станица „Луна-1“ ги пренесе првите слики од површината на природниот сателит на нашата планета. Во август 1960 година, Белка и Стрелка полетаа, а овој пат кучињата безбедно се вратија на Земјата. После тоа, Стрелка родила 6 здрави кученца, од кои едното по налог на Никита Хрушчов и било испратено на подарок на сопругата на американскиот претседател Жаклин Кенеди.

Летот на Јуриј Гагарин во април 1961 година бил уште еден и најмоќен удар за гордоста на Американците. Моќните кругови на САД ги зафатило вистинска паника. Било неопходно да се даде некаков „импресивен одговор“ на Русите …

Во американскиот Конгрес на крајот на 1957 година се одржале посебни сослушувања за „дебрифингот“. Имено: зошто првиот вештачки сателит на Земјата се покажа дека е советски, а не американски? Како резултат на сослушувањата, патем, беше одлучено да се создаде Национална аеронаутичка и вселенска администрација – познатата „НАСА“.

Но, резултатите од активностите на НАСА ќе се појават малку подоцна. Во меѓувреме, Американците смислиле едноставен и како што мислеле, исклучително ефикасен начин да им го „бришат носот“ на Русите. Од мај 1958 година, САД почнале да планираат спроведување на нуклеарна експлозија на Месечината! Проектот ја добил ознаката шифра „A119“.

Пентагон верувал дека експлозијата ќе биде видлива од Земјата. Ќе ги покаже воено-техничките способности на САД и „ќе придонесе за растот на патриотизмот кај американскиот народ“.

Целта на проектот била да се активира нуклеарна бомба на Месечината, што ќе помогне да се одговори на некои од мистериите во планетарната астрономија и астрогеологија. Доколку експлозивната направа детонирала на површината, а не во лунарен кратер , блесокот на експлозивната светлина ќе бил слабо видлив за луѓето на Земјата со голо око. Ова беше замислено како демонстрација на сила што би резултирала со можно зајакнување на домашниот морал во можностите на Соединетите Американски Држави, поттик што бил потребен откако Советскиот Сојуз рано го презеде водството во трката во вселената и исто така работел на сличен проект.

Проектот никогаш не бил спроведен, а бил откажан откако претставниците на воздухопловните сили одлучиле дека неговите ризици ги надминуваат неговите придобивки и затоа што слетувањето на Месечината несомнено би било попопуларно достигнување во очите на американската и меѓународната јавност. Доколку се извршел планот, можеби ќе довел до потенцијална милитаризација на вселената. Сличниот проект на Советскиот Сојуз (Проект Е-4), исто така, никогаш не се остварил.

Постоењето на американскиот проект било откриено во 2000 година од поранешниот извршен директор на Националната аеронаутичка и вселенска администрација (НАСА), Леонард Рајфел, кој го водел проектот во 1958 година. Младиот Карл Саган бил дел од тимот одговорен за предвидување на ефектите на нуклеарна експлозија и во проценката на научната вредност на проектот. Проектните документи останаа тајни речиси 45 години, а и покрај откритијата на Рајфел, владата на Соединетите Држави никогаш официјално не ја призна нејзината вклученост во студијата.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.