Зошто луѓето се разболуваат: Четири мудри лекции од античките Индијанци

Понекогаш толку брзаме што престануваме да го гледаме очигледното. Нашиот живот наликува на глетки надвор од прозорецот на возот. Сè се спојува во една матна линија. Нема време да размислуваме за она што само го видовме, почувствувавме, каде бевме.

Животот нè учи да ги почитуваме нашите постари. Тоа е затоа што тие имаат мудрост пренесена низ многу генерации. Порано ги слушавме советите на нашите постари. Ова го правиме поретко денес бидејќи технолошкиот напредок е толку брз што чувствуваме дека постарите луѓе се заостанати.

Денес ќе одиме по мудри лекции од еден од најстарите народи. Овие луѓе погрешно биле наречени Индијанци. Тие беа народ кој живееше во целосна хармонија со природата, па на „цивилизираните“ Европејци им изгледаа заостанати дивјаци. Мудроста на овој народ е длабока, природна и скриена во едноставноста.

За денес имаме четири најважни лекции од античките Индијанци.

 

Лекција 1. Внатре во секој човек се води борба помеѓу лошиот волк и добриот. Волкот што го храниш секогаш победува.

Еден постар Индијанец од Чироки ги покани децата од неговото село да седнат во круг околу оган за да им раскаже приказна за животот, за различните патишта по кои можеме да одиме во животот.

Индијанецот им рекол:

„Во мене секогаш се случува битка, а ќе се води и во тебе… тоа е голема битка меѓу два волци“.

Еден волк претставува страв, гнев, завист, тага, жалење, алчност, ароганција, вина, огорченост, инфериорност, лаги, гордост, супериорност и его.

Другиот волк претставува радост, мир, љубов, надеж, дарежливост, смиреност, добрина, добра волја, пријателство, дарежливост, вистина и верба.

Старецот ги погледнал децата и рекол:

– Оваа борба се одвива во секој жив човек.

Децата се замислија за момент, а едно од момчињата го праша старецот:

– А кој од двата волци ќе победи?

А стариот Чироки одговори:

„Волкот што најмногу го храниш ќе победи“.

Ставот со кој му пристапувате на животот ќе ви помогне или одмогне во остварувањето на вашите цели. Јасно е дека едноставната насмевка на лицето и глумењето позитивен нема да ве направи среќни. Меѓутоа, ако одржувате позитивен став кога се соочувате со проблеми, ќе можете да најдете подобри и побрзи решенија

Хенри Форд рече: „Без разлика дали мислиш дека можеш или мислиш дека не можеш, во право си“.

 

 

Лекција 2: Не осудувајте

Една индиска поговорка вели: „Прво погледнете ги отпечатоците на вашите мокасини пред да ги процените грешките на другите“.

Овие зборови предупредуваат од избрзана критика или осудување на другите. Човек мора прво да се погледне себеси, своите постапки, однесување и недостатоци, пред да ги осуди другите.

Постои принцип на огледало, чија суштина е дека најчесто кај другите го гледаме она што не го прифаќаме во себе.

И пред да судите друг, запомнете една многу важна мисла – сите луѓе и настани со кои ќе се сретнете во животот се одраз на вашиот внатрешен свет и состојба. Можеби оваа личност ви е дадена за да научите неколку лекции за себе.

 

Лекција 3: Пуштете ги вашите деца да си одат

Има една многу мудра индиска поговорка: „Дете ти е гостин во домот: нахрани го, научи го и пушти го“.

Многу често, самите родители се мешаат во независноста на своите деца и не можат да ги пуштат во зрелоста. Тие ги „дават“ возрасните деца со прекумерна грижа, наметнувајќи ги своите одлуки и контролирајќи го секој чекор. Тоа често се случува затоа што за родителите, најчесто мајката, единственото важно во животот ѝ е нејзиното дете или децата. И кога ќе дојде време децата да се осамостојат и да ја напуштат татковата куќа, во мајката има празнина што нема што да се пополни.

Но, ако постојано го контролирате детето и не го пуштате да си оди, тоа нема да стане среќно, нема да може да си го живее својот живот.

 

 

Лекција 4. Луѓето се разболуваат поради неостварени желби и заборавени соништа.

Продорната мудрост на индискиот народ вели: „Луѓето се разболуваат од неисполнети желби“.

Според индиската мисла, неостварените желби оставени без надзор создаваат празнина во човекот, што ќе доведе до негативни последици и болести.

Сите проблеми на една личност, неговите вознемирености, грижи, како и долготрајната постојана депресија и нервни сломови го трошат телото одвнатре. Неисполнетите аспирации и соништа можат да доведат до стрес, разочарување и чувство на неисполнување, оставајќи ја личноста беспомошна пред проблемите.

И уште една многу мудра индиска поговорка:

„Дури кога ќе се исече последното дрво, кога ќе се улови последната риба и кога ќе се отруе последната река, ќе сфатиме дека не можеме да јадеме пари“.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *