„Зошто немате среќа во вашиот личен живот“: кратка, но мудра парабола од Паоло Коелјо

Во денешно време е многу тешко да се најде достоен животен партнер. Луѓето станаа помали, воспитувањето не е правилно, ерата е валкана и корумпирана. Луѓето престанаа да бидат извор на инспирација, силен грб и подадена рака.

Се претворија во потрошувачи кои сакаат да земат повеќе, но со попуст, на промоција – 90%, плаќајќи симболична сума за луксуз. Луксуз во овој контекст е љубов, доверба, верност.

Но, од друга страна, живеењето сам не доликува на добар човек. Роднините вршат притисок, пријателите ве гледаат наопаку. Мажите и жените се мажат, а потоа, стискајќи ги забите, трпат непријатности. Тие дишат со олеснување по разводот. Човек си дава малку време да се одмори од врската, а потоа започнува нова.

Но, сега – смислено, внимателно, прецизно. Не лета на повикот на случајни ликови како молец на светлина. Разбира дека среќниот брак е 90% пресметка и 10% љубов.

 

Главната работа е да започнете повторно, мудро, и сè ќе успее.

Паоло Коељо има соодветен цитат на темата дека најверојатно ништо нема да успее:

Можете да го започнете животот од нула, но тешко е да го промените вашиот ракопис.

Сè што добиваме од животот, дури и љубовта, е одраз на нашите мисли, постапки и намери.

Мојата пријателка се омажи за прв пат на 20 години. Но, таа брзо се разведе, бидејќи нејзиниот сопруг беше скандалозен и кавгаџија. Потоа уште еден брак и уште еден. И сè е како карбонска копија. Прво имаше еуфорија, летање на крила, а потоа континуирани кавги и скандали. Сè започнува со мали укорувања и завршува со горлива омраза.

Отишла кај психолог, кој почнал да навлегува во деталите од нејзиниот живот и дошла до заклучок дека иницијатор на сите овие кавги и главен провокатор е таа самата. Не е пријатно да се слушне ова. Полесно е да одлучите дека ова е карма – да сретнете исклучиво недостојни мажи на вашиот пат и да страдате со нив.

Додека жената е млада, полна со сила и енергија, таа „ќе ја удира главата од ѕид“, поминувајќи низ мажите, прашувајќи се зошто другите семејства живеат тивко и мирно, а во нејзиниот стан секој ден се слуша звукот на скршените садови и таа се затекнува како плаче на ладна плочка во бањата.

А она што е најинтересно е што нејзините сопрузи во следните врски се претворија во примерни семејни мажи и никогаш не го кренаа гласот на своите сопруги.

Можеби ова се вистина, случајности, а мажите на кои наидов беа со слаб квалитет. Или барав на погрешно место. Сè се случува во животот…

 

Паоло Коељо не тврди дека ако немате среќа во личниот живот, тоа значи дека сте лоши. Тоа зависи само од вас, престанете да се надевате и живејте сами. Охрабрувачки совети можете да најдете и во неговите книги:

Ако се осмелите да се збогувате, животот ќе ве награди со ново здраво.
На крајот сè мора да биде добро. Ако нешто е лошо, тоа значи дека не е крајот…
Има луѓе кои се родени да го поминат животот сами, ова не е добро или лошо, ова е живот.
Секој ќе ја најде среќата, вака или онака, порано или подоцна.

Еден бразилски писател еднаш во едно интервју раскажал стара парабола за тоа како секој го гледа само она што сака да го види. И тој го избира само она што го смета за „свое“. Зигмунд Фројд напиша цел трактат за тоа дека избираме исти луѓе, со исти вредности и различен сет на квалитети, бидејќи нашата потсвест не упатува на нив.

И ако сакате да бидете опкружени со квалитативно различни луѓе, вие самите треба да се потрудите да станете подобри, почисти, пообразовани, понамерни. Тогаш тоа се луѓето кои ќе ве привлечат. И односите ќе бидат цивилизирани.

 

Еден комарец еднаш прашал мува:

„Дали има цвеќиња во областа?“
„Не знам ништо за цвеќињата“, му одговори мувата. „Но, рововите се полни со конзерви, ѓубриво и отпадни води“.
И мувата почна да му ги набројува на комарецот сите околни ѓубришта, кои дефинитивно требаше да ги посети.

Комарецот полетал да ги посети и попат сретнал пчела.
„Дали сте виделе депонии за ѓубре во областа?“ – ја праша.
– „Ѓубре? Канализација? Не, не сум го видела тоа никаде“, се изненадила пчелата. „Но, има толку многу миризливи цвеќиња насекаде“.

… Ако сте во можност да ја видите убавината, тоа е само затоа што ја носите убавината во себе. Зашто светот е како огледало во кое секој го гледа својот одраз.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *