Зошто развиваме многу помалку симпатии кон луѓето како што старееме? И зошто е тоа всушност одлично?!

Пеперутките избувнуваат во вашиот стомак, светот изгледа посветол, и одеднаш тој странец  станува центар на вашиот универзум. Но, за многумина, овие минливи занесувања стануваат се поретки како што старееме. Дали е едноставно случај на бледнеење на ентузијазнот или има нешто повеќе во игра?

 

1. Што се случува во 20тите?

 

Ах, дваесеттите. Време кога животот е неуреден, но жив колаж. Се сопнувате низ преполните куќни забави, секоја нова се соочувате со потенцијална нова искра. Шанкерот кој се сеќава на вашата нарачка? Вашиот живот е виор од минливи заљубувања, постојана состојба на пеперутки во стомакот. Секоја средба е електрично, наполнета со можноста за симпатична бајка.

Светот се чувствува како безгранично пространство на романтични можности, преполно со скриени врски кои чекаат да бидат откриени. Секој викенд е празно платно, зрело за следната голема љубовна приказна.

Потоа се појавува пејзажот од вашите триесетти. Некогаш честото треперење се забавува. Сè уште можете да ја почувствувате таа искра, онаа што ги разгорува непроспиените ноќи и избезуменото проверување на пораките. Но, тоа станува редок феномен во однос на претходно.

Помина времето на поврзување без напор на секој чекор. Сега, вистинскиот занес се чувствува како скапоцен камен, откопан по месеци трагање. Разговорите можеби сè уште имаат потенцијал за длабока врска, но првичните пеперутки се чини дека мигрирале на југ за зимата.

 

 

Дали е тоа пад на романтизмот или едноставно промена на приоритетите? Можеби тоа е кулминација на животните искуства, префинето чувство за себе кое бара повисока граница за потенцијалните партнери. Без оглед на причината, пејзажот на љубовта во вашите триесетти е поинаков. Тоа е терен каде што квалитетот го надминува квантитетот, а вистинската поврзаност има поголема тежина од минливиот занес.

 

2. Сепак, страста секогаш останува

Но, има уште еден слој во приказната: Симпатиите се поретки со возраста затоа што како што стареете, заклучувате дека личноста што сте ја идолизирале е некој што не го ни познавате или ако го знаете, не баш добро. Значи, нивната вредност ја засновате кон вас на квалитетите што ги проектирате врз нив, допадливите квалитети што сакате да ги имаат. Кои мислите дека се тие ретко е личноста што ја создала вашата имагинација.

Во нашата младост, заљубувањето често е поттикнато од проекции и фантазии. Создаваме идеализирана верзија на некој врз основа на ограничени информации, како што е внимателно изработената слика на славна личност. Како што созреваме, ја учиме вредноста на вистинската поврзаност и важноста да познаваме некого какви што навистина се.

Но, има и друга перспектива. Сега сум помудар отколку порано. Ги препознавам по она што се.

 

3. Истражувањата сугерираат сложена интеракција која го обликува начинот на кој пристапуваме кон љубовта во различни децении

 

Едно истражување, насловено „Стареете, чувствувате помалку?“, анкетирало над 2.500 Германци и открило дека постарите возрасни генерално пријавиле помал емоционален интензитет, вклучително и позитивни емоции поврзани со љубов. Можеби ова емоционално придушување објаснува зошто со возраста не нè интересираат минливите атракции.

Сепак, биолошкиот антрополог Хелен Фишер тврди дека физиолошкото искуство на заљубување останува константно.

„Основниот мозочен регион и патишта поврзани со чувствата на интензивна романтична љубов беа исто толку активни кај луѓето постари од 50 години како и кај луѓето што се помлади… кои беа во своите дваесетти“, објасни Фишер за „Вашингтон пост“ за една студија што таа ја спроведе.

„Ова е основен диск и навистина не се менува .“ Ова сугерира дека основната желба за романтична врска можеби нема да ослабне со возраста.

 

 

Тоа може да се должи на зголемената селективност. Како што акумулираме животни искуства и врски, развиваме појасно чувство за она што го цениме кај партнерот. Студијата на Универзитетот во Квинсленд покажа дека постарите жени, особено оние меѓу 35 и 50 години, се попребирливи кога избираат романтични партнери. Интересно, истражувањето на апликациите за запознавање сугерира сличен тренд кај мажите, при што пребирливоста се зголемува по 40 години.

Значи, фреквенцијата може да се намалува со возраста, но се чини дека основниот капацитет за страсна љубов останува. Оваа промена може да го одрази созревањето на чувството за себе и желбата за партнери кои навистина ги надополнуваат нашите животи.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *