Зошто жирафите имаат долг врат? Научниците откриваат нова фасцинантна теорија во која велат дека за тоа е „виновна“ жената

Познато е дека Чарлс Дарвин ја искористил својата теорија за „преживување на најсилните“ во 19 век за да објасни зошто жирафите имаат долг врат.

Пред милиони години, жирафите со најдолгиот врат можеа да достигнат повеќе лисја на дрвјата и да ја преживеат конкуренцијата – пред да ја пренесат карактеристиката со долг врат во нивните гени, рече легендарниот англиски натуралист.

 

Сега, научниците во САД ги елаборираат наодите на Дарвин со нова теорија – и тие мислат дека жените биле тие што ја поттикнале еволутивната карактеристика.

Откриле дека женските жирафи имаат пропорционално подолг врат од мажјаците – а причината најверојатно биле високите нутритивни потреби на женките од бременоста и доењето.

Интересно е тоа што женските жирафи се понаклонети во обликот на телото, додека мажјаците се повертикални, што може да помогне во зголемувањето на нивниот љубовен интерес .

 

Студијата – која се надоврзува на теоријата на Дарвин наместо – беше предводена од Даглас Кавенер, професор по биологија на Државниот универзитет во Пенсилванија.

„Жирафите се пребирливи кои лисја ги јадат. Тие јадат лисја од само неколку видови дрвја, а подолгите вратови им дозволуваат да допрат подлабоко во дрвјата за да стигнат до лисјата што никој друг не може. Откако женките ќе наполнат четири или пет години, тие се скоро секогаш бремени и дојат. Значи, мислиме дека зголемените потреби за исхрана на женките ја поттикнаа еволуцијата на долгите вратови на жирафите“ – рече професорот Кавенер.

 

Поради нивната поголема нутритивна потреба, на женките им треба долг врат за да допре длабоко во дрвјата за да ги добијат најдобрите лисја, тврдат професорот Кавенер и неговите колеги.

За студијата, истражувачите собраа илјадници фотографии од заробени и диви жирафи Масаи (Giraffa tippelskirchi), вид роден во Источна Африка. Тие откриле дека и кај заробените и кај дивите возрасни жирафи, женките имаат пропорционално подолг врат од мажјаците – така во однос на целата висина на животното.

Женките имаат и пропорционално подолги „трупови“ (главниот дел од нивното тело кој не ги вклучува нозете или вратот и главата).

Возрасните мажјаци, од друга страна, имаат подолги предни нозе (ефективни за време на парењето) и пошироки вратови (за борба со ривалските мажјаци).

  • Ljube напиша:

    Utre ke objavat nekoja nova naucna studija vo koja ke gi pobijat glupostite objaveni vo predhodnata. I taka se dodeka drzavata, t.s. nie, gi plaka ovie idiotive da setata i gi trosat nasite pari… Ke mora nesto da pisat, brisat…

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *